Linkovi

Krivična prijava protiv bivšeg guvernera New Yorka zbog seksualnog uznemiravanja


Bivši guverner Njujorka Endrju Kuomo
Bivši guverner Njujorka Endrju Kuomo

Protiv bivšeg guvernera države Njujork Endrjua Kuomoa podnijeta je krivična prijava zbog seksualnog uznemiravanja. Kuomo je sišao sa funkcije poslije navoda nekoliko žena u javnosti da ih je seksualno uznemiravao.

U krivičnoj prijavi podnijetoj sudu u Olbaniju, glavnom gradu države Njujork, navodi se da je Kuomo dodirivao ženu ispod odjeće, protiv njene volje. Lokalna televizija WNBC objavila je navode iz prijave, prema kojoj se indicent desio 7. decembra 2020. u službenoj rezidenciji guvernera, kada je Kuomo dodirivao ženu po grudima i intimnim dijelovima.

Ime žene nije objavljeno. Britani Komiso, bivša Kuomova saradnica, već je izašla u javnost sa navodima da je guverner dodirivao ispod odjeće protiv njene volje.

Kuomo je podnio ostavku prije dva mjeseca, nakon pritiska njegovih kolega iz Demokratske stranke, uključujući i predsjednika Džoa Bajdena.

Njegova advokatica Rita Glovin je u saopštenju navela da je Kuomo nevin i kritikovala šefa lokalne policije Krejga Epla zbog načina na koji je sprovodio istragu.

"Ovo nije profesionalna policija, već politika", rekla je Kuomova zastupnica.

Njujork post je objavio da se očekuje da Kuomo bude uhapšen sljedeće nedelje i optužen za seksualno uznemiravanje bivše saradnice.

Državna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms rekla je da je petomjesečna nezavisna istraga pokazala da je Kuomo kršio i federalne i državne zakone. Ona ipak nije odlučila da ga krivično goni, ali je potvrdila da je krivična prijava u skladu sa nalazima iz njene istrage.

Kuomo je negirao da je seksualno uznemiravao žene, ali je rekao da preuzima odgovornost za situacije u kojima je želio da pokaže naklonost, a koje su loše interpretirane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG