Linkovi

Kritike i pohvale na račun Trumpovog poziva Teheranu da novinarima omogući da rade


Predsjednik SAD Donald Trump daje izjavu nakon napada Irana na snage koje predvode SAD u Iraku, u Bijeloj kući, 8. januara 2020.
Predsjednik SAD Donald Trump daje izjavu nakon napada Irana na snage koje predvode SAD u Iraku, u Bijeloj kući, 8. januara 2020.

Kritika predsjednika SAD Donalda Trumpa iranskim liderima zbog ograničavanja slobode štampe u Islamskoj Republici, koji su nedavno priznali da su nenamjerno oborili ukrajinski putnički avion ubivši svih 176 putnika - što je izazvalo masovne proteste - naišao je na kritike, ali i nešto blage podrške kod kuće.

"Liderima Irana - NEMOJTE UBIJATI SVOJE DEMONSTRANTE", tweetovao je Trump na persijskom i engleskom jeziku kasno u subotu. "Hiljade ste već ubili ili zatvorili i svijet posmatra. Još važnije, SAD posmatraju. Vratite internet i dozvolite novinarima da izvještavaju slobodno!"

Kritičari, poput Trumpovog republikanskog izazivača Billa Welda, bivšeg guvernera Massachusettsa, bili su brzi u upućivanja ironičnih pohvala po pitanju Trumpovog podizanja glasa u odbrani slobode štampe.

"Dobra vijest danas je što znamo da (Trump) želi da novinari rade slobodno u Iranu", rekao je Weld o Trumpovom tweetu tokom gostovanja na CNN-u. "Jedini problem je što on ne želi da oni slobodno rade u SAD, pošto nam je rekao da je slobodna štampa 'neprijatelj naroda'", rekao je Weld.

Otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, više medija izvještavalo je o povezanosti Trumpovog prezira prema mainstream medijima i načina na koji je upotreba termina poput "lažne vijesti" postala uobičajena u inostranstvu.

Brian Stelter iz CNN-a, koji često kritikuje Trumpov borbeni pristup protiv zapadnih medija, uputio je predsjedniku umjerenu pohvalu zbog nedavnih njegovih tweetova po pitanju Irana.

"Predsjednik Trump podržava slobodu štampe - ne u Sjedinjenim Državama, već u Iranu", rekao je Stetler otvarajući segment emisije "Pouzdani izvori".

"Trump je u pravu po pitanju ograničavanja štampe u toj zemlji", rekao je Stetler, misleći na istraživane Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) o listi 10 najcenzurisanijih zemalja.

"On je u pravu da novinarima tamo nije uvijek dozvoljeno da rade slobodno, a zapravo je i mnogo sumornije", rekao je on. "Novinari u toj zemlji često se hapse, zatvaraju i kada pokušavata da izvještavate u Iranu, obično imate slobodu kretanja u Teheranu, glavnom gradu, ali sasvim je druga stvar dobiti dozvolu da se ode u druge dijelove zemlje".

U tom pogledu, dodao je, "predsjednik jasno čuje glas demonstranata tamo".

Abbas Mousavi, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, odgovorio je direktno na Trumpov tweet poručujući da "oni koji prijete, sankcionišu i terorišu iranski narod nemaju pravo da sramote drevni persijski jezik".

Prošle godine CPJ je rangirao Iran na 7. mjesto na listi zemalja sa najjačom cenzurom na svijetu, navodeći hapšenja i "oštre zakonske kazne izricane novinarima koji su pokrivali teme koje su se činile osjetljivima, uključujući i lokalnu korupciju i proteste".

"Vlada suzbija online izražavanje špijunirajući domaće i strane novinare, ometajući satelitske televizijske signale i blokirajući milione siteova i ključnih društvneih platformi, prema Centru za ljudska prava u Iranu i Radio Farda, koji je osnovao Kongres SAD", kaže se u izvještaju (Radio Farda je jedna od sestrinskih mreža Glasa Amerike).

Pariski Reporteri bez granica, poznati po francuskoj skraćenici RSF, rangirali su Iran na 170 mjesto od 180 zemalja na svojoj godišnjoj listi o slobodi štampe u svijetu u 2019. godini, nazivajući državnu kontrolu vijesti i informacija "neumoljivom" uz "najmanje 860 novinara i građana-novinara... koji su zatvoreni od 1979".

Prema indeksu RSF, Sjedinjene Države su na 48, mjestu od 180, nakon pada za tri mjesta sa 45. pozicije u 2018. zbog "retoričkih napada vlade i privatnih lica koji su prerasli u pojačano neprijateljske".

"Predsjednik Trump nastavio je da označava štampu kao 'neprijatelja američkog naroda' i 'lažne vijesti' u očiglednom pokušaju da diskredituje kričko izvještavanje", kaže se u indeksu, u kom se citiraju pokušaji Bijele kuće da novinarima onemoguće pristup događajima od javnog interesa, probijanje rekorda po dužini vremenskih perioda bez brifinga za medije i povlačenje akreditacije novinaru CNN-a iz 2018.

Bivši dopisnik Vashington Posta iz Teherana, Jason Rezaian​, u subotu je nazvao aktuelne antivladine proteste "stani ili pani pokretom" za Islamsku Republiku, u kojoj je proveo 544 dana u zatvoru Evin na osnovu politički motivisanih optužbi za špijunažu.

Iranci su u ponedjeljak održali treći dan svojih protesta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG