Linkovi

Kritičar Kremlja i novinar Kara-Murza prebačen u sibirski zatvor, kaže advokat


Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza prisustvuje sudskom ročištu u Moskvi
Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza prisustvuje sudskom ročištu u Moskvi

Zatvoreni ruski opozicionar prebačen je u zatvor maksimalne sigurnosti u Sibiru i smješten u malu "kaznenu ćeliju", rekao je u nedjelju njegov advokat.

Vladimir Kara-Murza mlađi, 42, ranije ove godine osuđen je za izdaju zbog javnog osuđivanja ruskog rata u Ukrajini i osuđen na 25 godina zatvora kao dio nemilosrdnog obračuna Kremlja s kritičarima. U četvrtak je stigao u IK-6 - kaznenu koloniju maksimalne sigurnosti u sibirskom gradu Omsku, rekao je njegov advokat Vadim Prokhorov u objavi na Facebooku u nedjelju.

Prohorov je rekao da je transfer iz pritvorskog centra u Moskvi, gdje je Kara-Murza bio u pritvoru do suđenja i žalbe, trajao manje od tri sedmice. Ruski zatvorski transferi, koji se obično obavljaju vozom, su poznati po tome što traju dugo, ponekad sedmicama, tokom kojih nema pristupa zatvorenicima, a informacije o njihovom boravištu su ograničene.

Kara-Murza, novinar i opozicioni aktivista, zatvoren je u aprilu 2022. Optužbe protiv njega proizašle su iz govora koji je nekoliko sedmica prije hapšenja održao u Predstavničkom domu Arizone u kojem je osudio rusku invaziju na Ukrajinu.

Saradnik opozicionog lidera Borisa Nemcova, koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine, Kara-Murza je preživio trovanja 2015. i 2017. za koja je okrivio Kremlj. Ruski zvaničnici su negirali odgovornost.

Kara-Murza je odbacio optužbe i nazvao ih kaznom zbog suprotstavljanja predsjedniku Vladimiru Putinu. On je postupak uporedio sa suđenjima pod sovjetskim diktatorom Josifom Staljinom.

Prokhorov je u nedjelju rekao da je Kara-Murza po dolasku u kaznenu koloniju u Omsku odmah smješten u "kaznenu ćeliju" - malu betonsku ćeliju u kojoj se osuđenici drže u izolaciji zbog kršenja zatvorskih propisa.

Zatvorske vlasti su posljednjih mjeseci redovno slale zatvorene disidente u takve ćelije zbog navodnih manjih prekršaja, što je praksa za koju se široko smatra da je osmišljena da izvrši dodatni pritisak na kritičare Kremlja iza rešetaka.

Prohorov je vijesti o Kara-Murzinom ekstremnom zatvaranju nazvao "zabrinjavajućim" s obzirom na njegovo pogoršano zdravlje, narušeno trovanjem i samicama koje je prošao u istražnom zatvoru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG