Linkovi

Krijumčarenje cigareta odnosi američkim lokalnim vlastima milijarde dolara


List Wall Street Journal je izvijestio da pojedine savezne države zbog krijumčarenja godišnje izgube i do pet milijardi dolara

Cijena kutije cigareta vrlo varira širom Sjedinjenih Država. To je zbog toga što lokalne vlasti na duhan nameću različite porezne stope. U nekim državama – pogotovo onima koje imaju jaku tradiciju gajenja duhana – na kutiju cigareta plaća se tek nekoliko centi poreza. U nekima – nekoliko dolara. Kako u Americi ima nekih 45 milijuna pušača, duhanska je industrija velik biznis, ali je velik biznis i krijumčarenje cigaretama. Krijumčari ih prvo kupe u dijelu zemlje gdje su jeftine – na Jugu ili na indijanskim rezervatima gdje se na njih uopće ne plaća porez. Potom ih i prodaju tamo gdje su skupe, recimo u New York Cityju. Na kamionu cigareta može se tako zaraditi i do dva milijuna dolara - kaže Ted Deeds iz organizacije koja se zove Law Enforcement Alliance of America, udruge koja lobira za interese policije. Riječ je o novcu koji ne odlazi u državnu blagajnu, na primjer za potrebe obrazovanja, kaže Ted Deeds.

"List Wall Street Journal je izvijestio da pojedine savezne države na taj način godišnje izgube i do pet milijardi dolara."

U saveznoj državi New York kutija cigareta košta gotovo 15 dolara. Više od četiri dolara od te svote odlazi na lokalni porez. A grad New York tome dodaje i vlastiti, gradski porez od dolara i pol. Jasno da je u gradu krijumčarenje cigaretama velik problem. Brad Maione (majone) iz newyorške porezne uprave kaže da istrage često traju i više godina.

"To je opasan i težak posao i često se mora djelovati van naše savezne države. Mi smo međutim prilično uspješni. U ožujku smo okončali istragu u kojoj je bilo mnogo uhapšenih. Samo su oni našu državu zakinuli za nekih 11 milijuna dolara."

Jeff Cohen, glasnogovornik saveznog Ureda za borbu protiv krijumčarenja alkohola, duhana i oružja, govori o slučaju koji se njemu usjekao u pamćenje.

"Jedan od naših značajnih uspjeha bio je kada smo prije par godina uhvatili članove terorističke ćelije Hezbollaha koji su iz Sjeverne Karoline prevozili cigarete u Michigan. Zarađeno su trošili za nabavu vojne opreme."

Jeff Cohen kaže da su savezne agencije poput njegove često hendikepirane u borbi protiv krijumčara cigaretama. Problem je nedostatak sredstava a i činjenica što im je prioritet – nasilan kriminal, a ne obični šverc.

"Mi u ovoj agenciji stavljamo naglasak na kriminal koji prati nasilje – recimo krijumčarenje oružja, droge ili terorizam… Tako da se šverc cigaretama često ne smatra prioritetom. Osim toga, krijumčari cigareta su prilično lukavi i njihove transakcije nam često promaknu."

Ted Deeds iz organizacije Law Enforcement Alliance kaže da i američka policija mora bolje objasniti javnosti koliko je krijumčarenje cigaretama štetno po društvo. Jer, sada, kako kaže, previše Amerikanaca kupuje švercane cigarete a nisu niti voljni prijaviti švercere. Osim toga, kaže Ted Deeds, američka policija mora bolje surađivati sa stranim policijama jer je krijumčarenje cigaretama danas i međunarodni problem.

XS
SM
MD
LG