Linkovi

Križ otkupljenja: nesabrana pisanja Jamesa Baldwina


Križ otkupljenja: nesabrana pisanja Jamesa Baldwina
Križ otkupljenja: nesabrana pisanja Jamesa Baldwina

Baldwin od ranih pedesetih godina više vremena provodio živeći u Parizu negoli u Sjedinjenim Državama, a umro je 1987. u francuskom mjestu Saint-Paul de Vence

Američki pisac James Baldwin umro je prije više od dvadeset godina i otada je objavljen veći dio njegove književne zaostavštine. Sljedeći tjedan bi se u knjižarama trebala pojaviti knjiga koja okuplja sve njegove rukopise objavljene u međuvremenu u raznim književnim časopisima, a sadrži i nekoliko tekstova koji se objavljuju po prvi put. Knjigu je za tisak priredio Randall Kenan, a nosi naslov Križ otkupljenja: nesabrana pisanja.

James Baldwin bio je jedna od najintrigantnijih osoba američke književnosti prošlog stoljeća. Kao crnac i homoseksualac često je pisao o pitanjima rasnih odnosa i spolne orijentacije, a u ovoj novoj knjizi sabrani su tekstovi u kojima se autor očitava o jednom cijelom nizu tema – razmišlja još u šezdesetim godinama, o mogućnosti da za američkog predsjednika bude izabran Amerikanac afričkog podrijetla, piše o hipokriziji američkog vjerskog fundamentalizma, crnačkim crkvama i nacionalizmu, o antisemitizmu, ruskim književnim majstorima i o ulozi pisca u suvremenom društvu. Baldwin se nije bojao govoriti o neugodnim stvarima, međutim, to nije nikad ušutkalo njegove kritičare.

Među tekstovima u novoj knjizi nalazi se i onaj o glasovitom crnom boksaču Sonyju Listonu koji je prije pedesetak godina izazvao tadašnjeg prvaka svijeta Floyda Pattersona i oduzeo mu titulu nokautom u prvoj rundi. Priređivač knjige Križ otkupljenja Randall Kenan kaže da je velika prednost Jamesa Baldwina bila u tome što je imao sposobnost prodrijeti kroz mnoge slojeve neke osobe: Sony Liston i Patterson. Početkom šezdesetih godina to je bila borba nad borbama svih vremena. To su bila dva vodeća boksača teške kategorije. Njihov je meč više puta je odgađan i iščekivanje je postalo veliko. Baldwin je bio na meču i napisao je upečatljiv tekst o toj borbi. Liston je uživao reputaciju kriminalca, što je u stvari i bio. Vjerovalo se da je bio povezan s mafijom i vjerojatno je bio povezan. Međutim, kad ga je Baldwin upoznao, učinio mu se kao "nježni medvjedić". Znao je za to što se priča o ovom boksaču, ali je mogao prodrijeti kroz to i otkriti mnoge druge stvari o njemu - o kompleksnosti njegove ličnosti i o njegovoj duhovnosti. Baldwin je napisao: 'Sony Liston me podsjetio na krupne crnce koje poznajem, a koji su stekli svoju reputaciju grubijana kako bi prikrili da nisu dovoljno snažni".

Drugi roman Jamesa Baldwina Giovannijeva soba objavljen je pedesetih godina prošlog stoljeća (u Hrvatskoj je objavljen 1985. godine) govori o homoseksualnom odnosu dvojice bijelaca, a izdavačka kuća koja je objavila njegov prvi roman Idi i reci to na gori (objavljen u Hrvatskoj 1982.) Alfred Knopf, odbila ga je tiskati. U to vrijeme temom homoseksualnosti uglavnom su se bavili alternativni časopisi. Urednik knjige Križ otkupljenja Randall Kenan kaže da je činjenica što je Baldwin javno priznavao da je homoseksualac, često uskraćivala onu vrstu društvenog priznanja koju su uživali drugi američki pisci njegova formata: „On je bio na popisu govornika na Maršu za Washington 1963. godine, koji su zapravo organizirali crnci homoseksualci i Baldwin je na misteriozan način nestao s tog popisa. Pitanje njegove spolne orijentacije pojavljivalo bi se svaki put kad bi imao posla s vrlo konzervativnim kršćanskim organizacijama, ali i sedamdesetih kad je pokušavao pomoći političkim organizacijama poput Crnih pantera. To bi mu se vraćalo na jedan bolan način. Ipak uvijek je nekako izlazio iz situacija koje su izgledale kao da će ga pokopati kao pisca. Dio toga bila je njegova karizma, dio njegovo retoričko umijeće“.

Dodajmo i to da je Baldwin od ranih pedesetih godina više vremena provodio živeći u Parizu negoli u Sjedinjenim Državama, a umro je 1987. u francuskom mjestu Saint-Paul de Vence, domu mnogih francuskih umjetnika dvadesetog stoljeća. Knjigu Jamesa Baldwina Križ otkupljenja: nesabrana pisanja pripremio je za tisak Randall Kenan, a objavila izdavačka kuća Pantheon Books.

XS
SM
MD
LG