Linkovi

Kremlj: Putin i direktor CIA razgovarali o regionalnim konfliktima


ARHIVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin (Mikhail Metzel, Sputnjik, Kremlj, AP)
ARHIVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin (Mikhail Metzel, Sputnjik, Kremlj, AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom prošlonedeljnog susreta u Moskvi sa direktorom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom razgovarao o regionalnim konfliktima i krizi u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država, saopšteno je u ponedeljak iz Kremlja.

Berns je boravio u dvodnevnoj posjeti Rusiji, gdje je razgovarao sa visokim zvaničnicima, na zahtjev predsjednika Joe Bidena, saopšteno je ranije iz američke ambasade.

Kablovska mreža CNN prošle nedelje je prenijela da je Berns poslat u Moskvu da bi upozorio Kremlj zbog navodnog raspoređivanja većeg broja ruskih snaga blizu granice sa Ukrajinom. U izvještaju se navodi i da je šef CIA-e poslije sastanaka u Rusiji, razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Portparol Kremlja rekao je u ponedeljak da su Putin i Berns razgovarali o bilateralnim odnosima, "regionalnim konfliktima" i krizi u diplomatskim odnosima, ali nije iznio više detalja.

Berns, koji je bio američki ambasador u Rusiji od 2005. do 2008. godine, posjetio je Moskvu u svjetlu ozbiljne krize u odnosima Moskve i Vašingtona.

Biden je povećao pritisak na Putina od kako je u januaru preuzeo položaj predsjednika. U maju, Rusija je formalno označila Sjedinjene Države kao "neprijateljsku zemlju".

Pentagon je saopštio prošle nedelje da pomno prati situaciju u Ukrajini poslije izvještaja o novom raspoređivanju ruskih trupa na granici te zemlje. Ukrajinske vlasti su javno demantovale te izvještaje.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti sukobljavaju se od ruske aneksije Krima 2014. godine. Poslije rasta nasilja početkom godine, Rusija je na proljeće rasporedila oko 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, što je podstaklo strahovanja od eskalacije sukoba. Pod pritiskom zapadnih saveznika Kijeva, Moskva je kasnije objavila da povlači snage.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG