Linkovi

Kremlj odbija pružiti informacije o ruskom generalu Surovikinu


Kremlj
Kremlj

Kremlj je u četvrtak saopštio da ne može dati informacije o ruskom generalu Sergeju Surovikinu, koji nije viđen u javnosti od subote, kada je šef Wagnerove plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin predvodio pokušaj pobune protiv ruske vojske.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da ne može razjasniti situaciju sa Surovikinom i rekao da treba da kontaktiraju Ministarstvo odbrane.

Surovikin, zamjenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, pojavio se u subotu u video snimku pozivajući grupu Wagner da obustavi sve pokrete protiv vojske i vrati se u svoje baze.

Prigožin je doputovao u Bjelorusiju ranije ove sedmice na poziv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u sklopu dogovora o zaustavljanju pobune.

Još uvijek nije jasno gdje je Prigožin u Bjelorusiji, koliko boraca ga je pratilo i koliko dugo planira ostati tamo.

Peskov je novinarima u četvrtak rekao da nema informacije o Prigožinovoj lokaciji.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin „apsolutno” oslabljen unutar Rusije Prigožinovim pobunjeničkim naporima.

Ali Biden je, govoreći novinarima u Bijeloj kući, rekao da je „teško reći” do koje mjere je Putin oslabljen.

Michael McFaul, bivši američki ambasador u Rusiji, ponovio je Bidenove komentare kada je u srijedu razgovarao s ruskom službom Glasa Amerike.

„U principu, Putin je danas mnogo slabiji nego što je bio prije samo četiri ili pet dana. Elite u Rusiji, vojnici u Rusiji, svi ovo gledaju i pitaju se: 'Šta se dogodilo našem lideru?'“

„I mislim da je to dobro. Zato što bi oslabljena Rusija mogla učiniti manje u smislu štete, prvenstveno u Ukrajini”, rekao je McFaul.

Obećavajući da će Prigožin biti bezbjedan u Bjelorusiji, Putin je izrazio pomiješane stavove o Wagner grupi od pobune. Putin je okarakterisao Wagnerove vođe kao izdajnike, ali je rekao da su obični plaćenici „zaista pokazali hrabrost i herojstvo”u svojoj borbi protiv kijevskih snaga.

Prigožinov dolazak u Bjelorusiju uslijedio je kada je Putin u utorak rekao da je Moskva platila milijardu dolara između maja 2022. i maja 2023. za potpuno finansiranje Wagnerovih plaćenika, suprotno tvrdnjama Prigožina da je on finansirao svoje plaćenike.

Rusija je svojevremeno negirala postojanje Wagner grupe, ali je unaprijedila svoje interese u nekoliko afričkih i bliskoistočnih zemalja.

Mnogi od Wagnerovih boraca u Ukrajini bili su osuđeni kriminalci oslobođeni iz ruskih zatvora uz obećanje da će im, ako se budu borili u susjednoj Ukrajini šest mjeseci, preostali dio kazni biti ukinut.

Prigožin je ranije ove godine rekao da je uvijek finansirao Wagnera, ali da je tražio dodatna sredstva nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Prigožin je u ponedjeljak rekao da napredovanje njegovih trupa na Moskvu nije bio pokušaj rušenja ruske vlade i da je ostao patriota.

Ruska služba Glasa Amerike doprinijela je ovom izvještaju. Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG