Linkovi

Kreator ChatGPT u Kongresu tražio da nova agencija reguliše vještačku inteligenciju


Izvršni direktor kompanije "OpenAI" Sam Altman svjedoči u Senatu o vještačkoj inteligenciji. (Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)

Direktor kompanije za vještačku inteligenciju, koja je razvila ChatGPT, rekao je u utorak u Kongresu da će vladina intervencija biti "ključna da se ublaže rizici od sve moćnijih" sistema vještačke inteligencije (AI).

"Kako se ta tehnologija usavršava, razumijemo da ljudi brinu kako bi mogla da promijeni naš način života. I mi smo zabrinuti", rekao je izvršni direktor kompanije "OpenAI" Sam Altman tokom svjedočenja na pretresu u Senatu.

Altman je predložio osnivanje američke ili globalne agencije koja bi izdavala dozvole za najmoćnije sisteme vještačke inteligencije i imala ovlaštenja da "ih oduzima i osigura poštovanje bezbjednosnih standarda".

Altmanova startap kompanija iz San Francisca privukla je pažnju javnosti nakon što je prošle godine razvila ChatGPT - besplatni "chatbot" čiji odgovori na pitanja podsjećaju na ljudske.

Nakon prvobitne panike među obrazovnim radnicima da će učenici koristiti taj software da varaju na domaćim zadacima, sada se sve više strahuje zbog kapaciteta nove serije sistema vještačke inteligencije da obmanjuju ljude, šire laži, krše pravo na intelektualnu svojinu i zamijene neke poslove.

Za sada nema nagovještaja da će Kongres da utvrdi nove propise koji bi regulisali vještačku inteligenciju, kao što je to slučaj u Evropi, ali su zbog strahovanja Amerikanaca Altman i direktori drugih tehnoloških kompanija ranije ovog mjeseca pozvani u Bijelu kuću. Američke agencije takođe su najavile da će se obračunati sa štetnim sistemima vještačke inteligencije koji krše građanska i prava potrošača.

Demokratski senator iz Konektikata i predsjedavajući senatskog pododbora za privatnost, tehnologiju i zakone, Richard Blumenthal, otvorio je pretres snimljenim govorom osobe koja zvuči kao on. Međutim, u pitanju je bio klon, koji se obučavao na ranijim Blumenhtalovim obraćanjima, čiji je tekst govora generisan pomoću ChatGPT-a.

Rezultat je bio impresivan, rekao je Blumenthal koji je od "chatbota" prethodno zatražio da sastavi govor. Međutim, senator je dodao: A šta bi bilo da sam zatražio, i on to obezbijedio, podršku za predaju Ukrajine ili za liderstvo Vladimira Putina?

Blumenthal je poručio da bi od kompanija za vještačku inteligenciju trebalo da bude traženo da testiraju svoje sisteme i objelodane rizike prije nego što počnu da se koriste, i izrazio zabrinutost zbog toga kako bi budući sistemi mogli da destabilizuju tržište rada.

Altman je tokom pretresa uglavnom izbjegavao da precizno odgovori na pitanje od čega najviše strahuje kada je riječ o vještačkoj inteligenciji. Međutim, kasnije je predložio da nova regulatorna agencija nametne bezbjednosne propise koji bi spriječili modele vještačke inteligencije da se "samo-reprodukuju" - čime se osvrnuo na neka strahovanja da bi budući sistemi mogli da preuzmu kontrolu nad čovječanstvom.

Kompanija OpenAI, koju je Altman osnovao 2015. godinu uz podršku milijardera Elona Muska, je iz neprofitne istraživačke laboratorije prerasla u biznis sa brojnim popularnim proizvodima. Majkrosoft je uložio milijarde dolara u taj startap i integrisao njegovu tehnologiju u svoje proizvode, među kojima je i pretraživač Bing.

Mnogi vodeći predstavnici tehnološke industrije podržali su određeni nadzor nad razvojem vještačke inteligencije, ali su protiv uvođenja previše strogih propisa.

XS
SM
MD
LG