Linkovi

Kreativni inžinjering u proizvodnji električne struje pomoću - oceanskih valova


Kreativni inžinjering u proizvodnji električne struje pomoću - oceanskih valova
Kreativni inžinjering u proizvodnji električne struje pomoću - oceanskih valova

Jedan od najnovijih izvora alternativne energije je ustvari i jedan od najstarijih - snaga vode. No, vodenice iz ranijih stoljeća nemaju nikakve sličnosti s napravama koje u 21. stoljeću iskorištavaju oceanske valove

Jedan od najnovijih izvora alternativne energije je ustvari i jedan od najstarijih - snaga vode. No, vodenice iz ranijih stoljeća nemaju nikakve sličnosti s napravama koje u 21. stoljeću iskorištavaju oceanske valove. Na tom području rješenja nisu okupljena oko jedne tehnologije, nego upravo obratno: nekonvencionalne ideje cvatu poput algi uzduž američke pacifičke obale.

Uporno, snažno valjanje oceanskih valova u ovo doba godine podsjetnik je zašto inžinjeri koji se bave energijom mora vole pacifički sjeverozapad: ogromni valovi razbijaju se o lukobrane na ulazu u zaljev Tillamook, na obali Oregona. Pri svakom udaru, pjena prska visoko u zrak. 'Potencijalna energija valova je ovdje jako velika,' kaže Stephanie Thornton, direktorica američkog programa norveške tvrtke nazvane vrlo prikladno - Wave Energy AS, 'energija valova.'

Ova tvrtka predlaže redizajniranje lukobrana kako bi u sebi imali ugrađene generatore električne struje. "Dizajn je takav da su komore otvorene prema dolazećim valovima. Kad valovi udare u lukobran, voda ispuni komore sve do kraja gdje se nalaze turbine. U osnovi to je jako slično hidroelektranama samo što kroz njihove turbine voda prolazi na drugu stranu," kaže Thornton.

Thornton kaže za svoju industriju da je u razvojnom stadiju 'djeteta.' To je vrijeme velikih eksperimentiranja, s napretek kreativnih tehnologija. 'Kad jednom ustanove da nešto funkcionira s tehničkog aspekta, onda se gleda poslovna strana,' kaže ona. Ekonomika neke tehnologije mogla bi biti za nju ključno pitanje.

Škotska tvrtka Aquamarine Power jedna je od nekoliko stranih kompanija koje u tom dijelu Sjedinjenih Država istražuju mogućnosti i opcije. Theresa Wisner, koordinatorica za razvoj u toj tvrtki, nedavno je njihov model uređaja opisivala nadležnom odboru okruga Tillamook. Nazvan Oyster, 'kamenica', to je u osnovi vrlo veliki mehanički zaklopac koji leži na dnu mora, blizu obale.

"Kad val dođe s oceana, on pritisne zaklopac 'kamenice' na klipove. Klipovi potjeraju vodu pri jakom pritisku na obalu, gdje se nalazi Peltonovo kolo, jedna od najstarijih turbina za proizvodnju električne energije," opisuje Wisner 'kamenicu.'

Nakon Wisner, za istom se govornicom našao Kevin Bannister, iz tvrtke Principle Power, iz Seattlea, koji je opisao planove svoje kompanije za izgradnju plutajućih farmi vjetrenjača uz obalu Oregona i Portugala.

U konkurenciji je i jedna nova firma iz Salema, u Oregonu, M3 Wave Energy Systems. Njezina se ideja zasniva na pritisku valova dok prelaze preko zrakom ispunjenih jastuka na dnu mora: udaranje valova komprimira zrak u jastucima, koji se onda koristi za okretanje rotora u električnoj turbini.

U lučici u mjestu Garibaldi, u Oregonu, ribar Darren Mobley priprema svoju brodicu za zimsko vađenje rakova. On je jedan od mnogih ribara koji su skeptični prema energiji oceana: "Svi oni govore o velikom području oko njihovih naprava koje bi bilo zatvoreno za ribarenje. Mi si jednostavno ne možemo priuštiti da nam se ribolovna zona još više smanji."

Ribari podržavaju jedino zamisao kompanije Wave Energy da postavi generatore u same lukobrane.

I američka i strane vlade su vrlo zainteresirane za taj energetski sektor i ulažu mnogo novaca u iskušavanje raznih prototipova. No, ostaje otvoreno pitanje bi li električna struja stvorena u oceanu došla s cijenom koju bi tržište moglo platiti.

XS
SM
MD
LG