Linkovi

Kršćane u Jeruzalemu jedino zanima nesmetan pristup svetim mjestima


Kršćane u Jeruzalemu jedino zanima nesmetan pristup svetim mjestima
Kršćane u Jeruzalemu jedino zanima nesmetan pristup svetim mjestima

Frederic Mans: "Kršćanstvo je rođeno u Jeruzalemu. Za kršćane je ovaj grad vrlo važan jer je u njemu Isus dao svoj život. Danas, naš jedini interes u Jeruzalemu je moliti se ovdje, jer je Jeruzalem naš sveti grad."

Ovo je kraj kratkog serijala o Jeruzalemu gdje se ovih dana uvodi nova željeznička super-moderna prigradska linija, koja spaja židovski i arapski dio tog drevnog grada. Naravno, projekt je bio kontroverzan i u prethodnim smo prilozima imali prilike pročitati što o njemu misle tamošnji Židovi i muslimani. Danas – mišljenje tamošnje kršćanske zajednice.

Svetu zemlju godišnje posjeti više od milijun kršćanskih hodočasnika. Oni gradnju moderne, brze željezničke prigradske linije ne gledaju s osobitim interesom, jer ona – manje, više, zaobilazi sveta mjesta.

Za kršćane, koji su danas ovdje uglavnom stranci-hodočasnici, Jeruzalem je grad u kojem je Isus krist mučen, u kojem je razapet na križ i u kojem je uskrsnuo. Svaki petak, hodočasnici prelaze Kristov 'put patnje', kojim su ga Rimljani vodili na stratište. Uz jeruzalemsku Via Dolorosa nalaze se uglavnom kuće židovskih obitelji – usred danas mahom muslimanske četvrti.

Časna sestra Belen stigla je u Jeruzalem iz Španjolske. Ona kaže da je tisućljetna borba za prevlast nad gradom dokaz njegove važnosti: "Jeruzalem je uvijek bio u središtu sukoba. Po mom mišljenju, upravo zato što je u njemu očita božja nazočnost. Niti jedan drugi grad nije toliko puta bio razaran i ponovno obnavljan. U njega dolaze hodočasnici svih vjera. Jeruzalem je mjesto tajne koju običan čovjek ne može posve shvatiti, ali se njemu uvijek vraća."

Iako je hodočasnika svake godine sve više, kršćana Palestinaca sve je manje. Naime, tisuće njih seli se iz grada i sa Zapadne obale uopće, pod pritiskom sukoba u regiji. Kršćanska zajednica je u Svetoj zemlji danas najmanja. Njezine političke ambicije na lokalnoj razini – pogotovo u usporedbi sa islamom i židovstvom – su neznatne.

Kršćane zapravo jedino zanima da imaju nesmetan pristup svojim svetim mjestima – kaže svećenik Frederic Mans, znanstvenik u katoličkoj akademskoj ustanovi Studium Biblicum Franciscanum, u starom dijelu Jeruzalema: "Kršćanstvo je rođeno u Jeruzalemu. Za kršćane je ovaj grad vrlo važan jer je u njemu Isus dao svoj život. Danas, naš jedini interes u Jeruzalemu je moliti se ovdje, jer je Jeruzalem naš sveti grad."

Časna sestra Belen iz Španjolske posjetila je Jeruzalem već nekoliko puta i kaže da će doći opet: "Doći ću ponovno jer je, po mom mišljenju, ovdje Bog ostavio svoj najvidljiviji trag. Kako mi ljudi ne možemo u potpunosti shvatiti tajnu vjere, mi ovdje dolazimo kako bi dokučili smisao Boga - u nebeskom gradu Jeruzalemu."

U Jeruzalemu, kolijevci kršćanstva, ova je časna sestra tek gost, prolaznik. Ona kaže da se moli da Jeruzalem i u budućnosti bude grad mira.

XS
SM
MD
LG