Linkovi

Krajnje vrijeme da proizvodi budu istog kvaliteta za sve zemlje EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Evropska komisija je pokrenula mehanizme kojima bi se trebala zaustaviti praksa da isti proizvodi imaju različit kvalitet na zapadu i istoku Evropske unije (EU).

Narednog mjeseca, na skupu posvećenom ovom problemu, a koji organizuju Češka i Slovačka, biće predstavljen novi način testiranja proizvoda koji će biti primjenjen u svim državama članicama.

Danas su konačno u Komisiji i priznali da postoji dosta dokaza da isti proizvodi imaju lošiji kvalitet na tržištima istočne Evrope.

"Devedesetih sam živjela u Češkoj uz austrijsku granicu i kada je pala željezna zavjesa otišli smo u Austriju sa nešto austrijskih šilinga u kupovinu. Kupili smo kafu i čokoladu i cijela familija je došla to da vidi. A imalo je drugačiji ukus. Sada smo daleko od toga a naši potrošači još uvijek imaju isti problem", ističe evropska komesarka za zaštitu potrošača Vera Jurova.

Ovako se danas javnosti obratila češka komesarka koja, kao ni ostatak Evropske komisije, ne može više da toleriše praksu velikih kompanija da isti proizvod, lošijeg kvaliteta plasiraju na tržište istoka Evrope.

Slovačko istraživanje

Tokom aprila mjeseca je slovačka vlada provela istraživanje na 22 proizvoda multinacionalnih kompanija, upoređujući iste proizvode koji se prodaju u Austriji i Slovačkoj i to po istoj cijeni.

U devet od tih proizvoda nije primjećena nikakva razlika, mala razlika je uočena kod tri proizvoda, a ostalih deset se bitno razlikovalo: sir je imao drugačiji ukus niti jednaku težinu pakovanja, za osvježavajuća pića u Austriji su korišteni prirodni zaslađivači, u Slovačkoj vještački, ista čokolada u Austriji je imala puniji ukus nego u Slovačkoj, prerađevine od ribe su u Austriji imale gotovo 9 posto više ribljeg mesa i tako dalje.

U svakom slučaju dokazano je da multinacionalne kompanije ne gledaju jednako na sve potrošače. Neki su im vrijedniji i bitniji od drugih.

Slična praksa zabilježena je i u ostalim državama evropskog istoka - Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, na nejednak kvalitet istih proizvoda se odavno žale Bugari, Rumuni, a sa tim problemom se već duže vrijeme suočavaju i zemlje Zapadnog Balkana.

"Draga gospodo, kako biste vi reagovali kada biste vidjeli da u vašem deterdžentu ima 20 posto manje aktivne tvari. Ako se ovim ne pozabavimo, neko će to zlupotrijebiti za političke svrhe, zato to više ne možemo da tolerišemo. Ne možemo tolerisati da je čokolada istog pakovanja i cijene boljeg kvaliteta u Austriji nego kod nas, ovakve stvari ugrožavaju Uniju i za nas je ovovažno pitanje. Ako se ova praksa nastavi, ja sam spreman da Slovačka preduzme pozitivne diskriminacijske mjere", rekao je premijer Slovačke Robert Fico.

Bez mogućnosti kazne

Zbog toga je danas najavljeno da će na samitu o kvalitetu proizvoda, iniciranom od strane Slovačke i Češke, koji će se narednog mjeseca održati u Bratislavi, biti predstavljene upute Evropske komisije o unificiranoj kontroli kvaliteta hrane i ostalih proizvoda široke potrošnje u svim evropskim državama.

Od naredne godine će se ovaj metod početi primjenjivati i vrlo brzo će biti jasno ko koga vara, mada potrošači sa istoka Evrope to već dobro znaju.

"Da, sada imamo više dokaza, riječ je o desetinama, možda stotinama proizvoda i upravo zato namjeravamo da opremimo neophodnom opremom
države članice gdje je zabilježen lošiji kvalitet, kako bi se mogle provesti kontrole i kako bi smo znali punu istinu", rekla je Jurova.

Međutim, Komisija nema za sada mogućnosti da kazni one koji su za skupe pare prodavali loš kvalitet. Moći će jedino da obznani činjenice i potrošačima skrene pažnju. Na kupcima je, konačno, da znajući činjenice, odluče da li će i dalje kupovati te proizvode ili potražiti proizvode onih koji nude bolji kvalitet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG