Linkovi

Obama: Kraj ratu u Afganistanu na pomolu


U svojem redovitom subotnjem obraćanju naciji, predsjednik Barack Obama je rekao da su ciljevi zbog kojih je Amerika ušla u rat u Afganistanu nadomak ostvarenja.

Al-Qaida neće više nikada moći koristiti Afganistan za svoje napade na Ameriku, rekao je američki predsjednik, i rat u Afganistanu bit će okončan do kraja iduće godine.

U petak, predsjednik Obama se, u Bijeloj kući, susreo s predsjednikom Afganistana Hamidom Karzaijem; dvojica čelnika su razgovarala o budućoj ulozi Sjedinjenih Država u Afganistanu. Nakon susreta, održali su zajedničku konferenciju za tisak.

Barack Obama je rekao da su on i predsjednik Karzai suglasni po pitanju plana prema kojemu će američka vojna misija u Afganistanu preuzeti potpornu ulogu ovog proljeća, nekoliko mjeseci prije očekivanog datuma.

Nakon toga, rekao je predsjednik Obama, američka će vojska biti fokusirana na obuku, na pružanje savjeta i pomoći afganistanskim snagama. Bit će to, kako je on rekao, “povijesni trenutak”.

Trenutno, SAD ima oko 66.000 vojnika u Afganistanu, zajedno s nekoliko tisuća vojnika iz drugih zemalja. Međunarodne snage, kako se očekuje, okončat će svoje borbene operacije krajem 2014. godine i predati sigurnost i zaštitu u ruke afganistanskih snaga.

Broj američkih vojnika u Afganistanu nakon 2014. godine ostaje neizvjestan. Predsjednik Obama je u petak rekao da bilo koji plan mora uključiti sporazum o imunitetu prema kojemu američki vojnici neće biti podvrgavani afganistanskom zakonu.

Predsjednik Karzai je rekao da su on i predsjednik Obama razgovarali o planu za izravne pregovore s talibanima. Očekuje se, rekao je on, da će se pregovori između afganistanskih mirovnih predstavnika i talibana održati u uredu talibana u Kataru.
XS
SM
MD
LG