Linkovi

Kraj ere Angele Merkel - tri stranke postigle dogovor o vladi


Njemačka kancelarka Angela Merkel prima buket od potpredsjednika vlade i ministra finansija Olafa Šulca pred sastanak kabineta u Berlinu, 24. novembra 2021.
Njemačka kancelarka Angela Merkel prima buket od potpredsjednika vlade i ministra finansija Olafa Šulca pred sastanak kabineta u Berlinu, 24. novembra 2021.

Lider njemačkih socijaldemokrata Olaf Šulc saopštio je da je postigao sporazum sa Slobodnim demokratama i Zelenima o formiranju nove koalicione vlade, čime se završava era vladavine kancelarke Angele Merkel. 

Prema sporazumu na 177 stranica, koji je postignut poslije dva mjeseca pregovora, tri stranke planiraju da ubrzaju javne investicije u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, dok će se ujedno od 2023. pa nadalje vratiti striktnoj granici zaduživanja.

Sporazumom se uspostavlja prva njemačka savezna koalicija Socijaldemokratske partije (SDP), libertanaca - Slobodnih demokrata (FDP) i ekološke Zelene stranke, a završava 16 godina konzervativne vlade Angele Merkel, što označava početak nove ere odnosa sa Evropom i ostatkom svijeta.

"Želimo da budemo smjeli i načinimo dodatni napredak", izjavio je Šulc na konferenciji za novinare u Berlinu, okružen liderima FDP i Zelenih. "Uložićemo velika sredstva u Njemačku kako bi ostala lider."

Neće biti lako zamijeniti Angelu Merkel. Vodila je Njemačku i Evropu kroz brojne krize i bila veliki borac za liberalnu demokratiju u vrijeme rasta autoritarizma širom svijeta. Njeni kritičari kažu da je probleme dovodila pod kontrolu prije nego što ih je rješavala, i da svojim nasljednicima ostavlja teške odluke na mnogim frontovima.

Savez nazvan "semafor koalicija" - zbog boja tri partije - ima većinu u donjem domu njemačkog parlamenta i nada se da će vlada položiti zakletvu početkom decembra, nakon što stranke ratifikuju koalicioni pakt.

Nova vlada će odmah naići na izazove: najveći do sada porast broja zaraženih kovidom, posljedice Brexita na cijelu Evropu i kriza na granici EU sa Bjelorusijom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG