Linkovi

Kraj Centra Rockefeller, u New Yorku, već se priprema božićna jelka


Obitelj Acton gleda podizanje smreke koja je rasla kraj njihove kuće više od 70 godina
Obitelj Acton gleda podizanje smreke koja je rasla kraj njihove kuće više od 70 godina

Još nije došao ni Dan zahvalnosti, a 22-metarska norveška smreka objavljuje početak Božićne sezone

U Americi, još nije ni došao blagdan Dan zahvalnosti, a već se vide znaci da se bliži Božićna sezona. U najmanju ruku, takav se dojam mogao steći kraj njujorškog Centra Rockefeller gdje su radnici već prije nekoliko dana postavili 22-metarsku norvešku smreku koja će, kad bude osvijetljena, biti jedan od najprepoznatljivijih blagdanskih simbola Velike jabuke. Naš kolega Adam Phillips našao se kraj Centra Rockefeller kratko nakon što je božićno drvo stiglo na velikom kamionu, te je zabilježio reakcije prolaznika.

Okruženi gomilom turista, znatiželjnih prolaznika i televizijskim ekipama iz desetaka raznih postaja, naizgled već umorni radnici divovskim su kranom podizali božićnu smreku na njezino mjesto.

Jedan od njih nam je objasnio što rade: "Sad kad ju uspravimo, učvrstit ćemo ju sa četiri kabla. Potom se sve do vrha postave skele i pokriju plastikom. U ponedjeljak ćemo ju početi kititi da bude spremna za svečano paljenje svih svjetala. Može se mirne duše reći da malo požurujemo sezonu jer još nije ni Thanksgiving."

No, čim prije potpuno odgovara Steveu, rođenom Njujorčaninu, koji se već smješka dok misli na okićenu jelku: "Mislim da je baš dobro da ju postavljaju rano, tako da bude okićena i prekrasna već nekoliko tjedana pred blagdane. Sve onda izgleda pomalo čarobno i čak se i mi odrasli osjećamo kao djeca. Zamislite tek kolika je to radost djeci!"

No, ne raduju se samo domaći. Za Ricka i Jessicu, mladi par iz Bloomingtona u Indiani, ovo je jedan od najljepših trenutaka njihovog kratkog, ali dobro ispunjenog posjeta New Yorku, koji uključuje i obilazak Times Squarea, Empire State Buildinga, kao i dvije predstave na Broadwayu: "Svakako smo morali vidjeti Rockefeller Centra. A, evo našli smo se tu točno kad su dovezli božićno drvo. Sjajno. I kod nas je to znamenitost koja se stalno pokazuje na televiziji. Sad ćemo mi o tome pričati prijateljima."

Što se tiče Carol i Noela, iz Palm Springsa u Kaliforniji, njih nije dovela ni sreća ni slučaj: "Osjetili smo miris borovih iglica i samo smo slijedili nos. Sad smo oduševljeni što smo to vidjeli."

No, za Petera Actona, vatrogasca, i za njegovu obitelj, ovaj je dan prepun emocija: smreka je, naime, rasla i bila posječena na njihovoj zemlji u ruralnom dijelu države New York: "To je drvo kraj naše kuće. Raslo je tamo 70 godina, bilo je dio kuće. Pod njim smo radili piknike, uživali. Sad će, nadamo se, New York i čitav svijet moći u njemu uživati za ovih blagdana."

Za Actona, ovo je i zatvaranje jednog bolnijeg poglavlja. Upravo 11. rujna 2001., predstavnici Centra Rockefeller našli su na njegovom imanju ovo drvo i kontaktirali ga oko buduće kupnje. Zato mu se i čini da njegovo drvo ima i posebnu misiju: da u ovoj blagdanskoj sezoni ljude okupi i poveže u duhu ljubavi, a ne razaranja i mržnje.

XS
SM
MD
LG