Linkovi

Svijet: Novi rekordi po broju zaraza i smrti od koronavirusa


Testiranje na koronavirus u Indiji, 6 april 2021.
Testiranje na koronavirus u Indiji, 6 april 2021.

Zemlje širom svijeta postavile su nove rekorde po broju smrtnih slučajeva od koronavirusa i novih infekcija koronavirusom, a broj zaraženih je naglo porastao i u nekim zemljama koje su do sada uspijevale da virus drže pod kontrolom. U Sjedinjenim Državama, u Michiganu se u prosjeku registruje više od 7.000 novih slučajeva dnevno. 

Brazil je ove nedjelje postao tek treća zemlja na svijetu, poslije SAD i Perua, u kome je broj prijavljenih smrtnih slučajeva od koronavirusa u roku od 24 sata bio veći od 4.000. Indija je imala rekordnih 127.000 novih slučajeva za 24 sata, a Iran postavio novi rekord po broju zaraženih treći dan zaredom, sa skoro 22.600 novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je preko Twittera građane da se vakcinišu, uz poruku: "Vakcinacija je jedan od malobrojnih načina pomoću kojih možemo da pobijedimo virus. Ako ste kandidat za vakcinu, vakcinišite se što prije."

Više od 90 miliona zdravstvenih radnika i Indijaca starijih od 45 godina već je dobilo najmanje jednu dozu vakcine, a 11 miliona je dobilo obje doze. Međutim, to je samo mali dio stanovništva Indije, u kojoj živi gotovo 1,4 milijarde ljudi. U Brazilu, manje od 3% od 210 miliona stanovnika primilo je obje doze, prema istraživačkom web sitetu "Naš svijet kroz podatke" (Our World in Data).

U Južnoj Koreji je prijavljeno 700 novih slučajeva, što je najveći dnevni rast od 5. januara. Očekuje se da će zdravstveni zvaničnici objaviti nova pravila socijalnog distanciranja poslije sastanka u petak.

Na Tajlandu, koji je prijavio samo 95 smrtnih slučajeva tokom pandemije, zdravstveni zvaničnici su prijavili prve lokalne slučajeve soja koronavirusa koji je prvo otkriven u Britaniji. Samo jedan odsto stanovništva Tajlanda je do sada vakcinisano, a Tajlanđani se spremaju da proslave svoju novu godinu sljedeće nedjelje, što je obično i vrijeme putovanja.

Britanski soj koronavirusa je zarazniji, a američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su ove nedjelje saopštili da je to sada najčešći soj koronavirusa u SAD, što izaziva zabrinutost da će doći do povećanog broja infekcija.

Michigan ima drugi najveći broj inficiranih u Sjedinjenim Državama poslije New Yorka. Takođe ima najveći broj novih slučajeva po glavi stanovnika. Jedan pacijent sa koronavirusom dijagnostikovan je na svakih 203 stanovnika te države u periodu između 31. marta i 7. aprila, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

U drugim državama na srednjem zapadu takođe su primjećeni uznemirujući trendovi proteklih dana, uključujući jedan školski okrug u Iowi gdje je 127 učenika i petoro zaposlenih u školi testirano pozitivno na koronavirus ili se pretpostavlja da su pozitivni.

U Massachusettsu, gdje je prosjek dnevnih slučajeva porastao na više od 2.100, Asocijacija za javno zdravlje je pozvala republikanskog guvernera Charlieja Bakera da ponovo uvede mjere za kontrolu pandemije. Grupa je pozvala Bakera da ograniči broj gostiju u restoranima, i kapacitete drugih aktivnosti u zatvorenom prostoru, navodeći da je rast broja slučajeva posljedica Bakerove odluke da olabavi te restrikcije.

"Trenutno smo u trci vakcina i novih sojeva", kazala je Carlene Pavlos, izvršna direktorica grupe. "Bez tih mjera javnog zdravlja, nepotrebno će se izgubiti novi nedužni životi."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG