Linkovi

Porast broja novooboljelih od virusa COVID 19 zasjenio Dan nezavisnosti


Pošto su mnogi gradovi širom Sjedinjenih Država otkazali centralne proslave Dana nezavisnosti, brojni građani okupljali su se u sopstvenoj režiji, obilježavajući jedan od najznačajnijih američkih praznika; Foto: (REUTERS/Caitlin Ochs)
Pošto su mnogi gradovi širom Sjedinjenih Država otkazali centralne proslave Dana nezavisnosti, brojni građani okupljali su se u sopstvenoj režiji, obilježavajući jedan od najznačajnijih američkih praznika; Foto: (REUTERS/Caitlin Ochs)

Rast broja novooboljelih od koronavirusa u 39 američkih država bacio je sjenku na obilježavanje Dana nezavisnosti - u trenutku kada raste zabrinutost zdravstvenih stručnjaka da bi praznične žurke mogle doprinijeti razbuktavanju pandemije i novom opterećenju bolničkog sistema. 

Pošto su mnogi gradovi širom Sjedinjenih Država otkazali centralne proslave Dana nezavinosti, brojni građani okupljali su se u sopstvenoj režiji, obilježavajući jedan od najznačajnijih američkih praznika.

Broj potvrđenih slučajeva na Floridi, u posljednja tri od ukupno četiri dana, veći je od 10.000. U nedjelju ih je prijavljeno 10.059 čime je premašen bilans koji je prijavila bilo koja od evropskih zemalja tokom vrhunca pandemije na sopstvenoj teritoriji, izvijestio je Reuters.

Sve je više prijavljenih slučajeva u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu, kao i u Ajovi, Ohaju i Mičigenu. Uprkos porastu broja infekcija kupači su se okupljali na Klivoter plaži na Floridi koja je bila otvorena na Dan nezavisnosti.

Američke države Florida i Teksas u kojima je posljednjih nedjelja zabilježen značajan porast oboljelih od koronavirusa – u subotu su prijavile rekordan ukupan broj novooboljelih građana - 20.000.

Kupači na Klirvoter plaži u američkoj državi Florida
Kupači na Klirvoter plaži u američkoj državi Florida

Šest dana zaredom u državi Teksas bilježi se porast broja građana smještenih na bolničko liječenje, ukupno 7.890, od čega je njih 238 hospitalizovano u posljednja 24 sata. Sjeverna Karolina i Južna Karolina, Tenesi, Aljaska, Mizuri, Ajdaho i Alabama rekordne podatke o novooboljelim građanima prijavili su u petak.

Poređenja radi u državi Njujork, epicentru pandemije u Sjedinjenim Državama prethodnih mjeseci, u bolnicu je u subotu prebačeno ukupno 844 pacijenta – mnogo manje od skoro 19.000 pacijenata koji je na bolničkom liječenju bilo u punom zamahu pandemije.

Rast broja novooboljelih u južnim i zapadnim američkim državama, koje su među prvima primjenile restriktivne mjere u borbi sa pandemijom, ali i otpočele njihovo popuštanje, povećao je budnost zdravstvenih radnika uoči prazničnog vikenda i obilježavanja Dana nezavisnosti.

Većina vatrometa širom SAD-a bila je otkazana, jer je državna i lokalna admninistracija pozvala Amerikance da izbjegavaju masovna okupljanja, primjenjuju fizičko distanciranje i prekrivaju usta i nos dok borave van svojih domova.

Nisu, međutim, svi poštovali upozorenja. Društvene mreže preplavili su snimci mladih ljudi koji se zabavljaju na Dajmond lejku u državi Mičigen.

Plaže su, zbog rasta broja novih slučajeva koronavirusa, zatvorene tokom prazničnog vikenda širom Južne Kalifornije i Južne Floride. Međutim, ljetovalište Oušn Siti u Merilendu, kao i plaže u Alabami i na Floridi.

Čak i u Kaliforniji, koja je prva od američkih država počela zatvaranje ekonomije i primjenu mjere ostanka kod kuće – broj novooboljelih se dnevno povećava za 7 odsto.

Karlos Himenez, gradonačelnik Okruga Majami Dejd, proglasio je noćni policijski čas i stopirao otvaranje kockarnica i drugih lokala.

Država Arkanzas je u petak donijela uredbu o obaveznom nošenju maski u javnosti. Odluka je donijeta pošto je na isti način postupio guverner Teksasa Greg Abot, predomislio se i proglasio obaveznim nošenjem maski za lice na teritoriji te države.

Prema podacima američkog univerziteta Džons Hopkins ukupan broj oboljelih građana od koronavirusa u SAD-u iznosi skoro 3 miliona. Od posljedica te bolesti preminulo je skoro 130.000 građana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG