Linkovi

Kosovska policija dodatno smanjuje prisustvo u opštinama na sjeveru


Kosovski policajac ispred zgrade opštine Zvečan, juni 2023.
Kosovski policajac ispred zgrade opštine Zvečan, juni 2023.

Prisustvo policije u opštinskim zgradama i oko njih na sjeveru Kosova smanjuje se za još 25 odsto, jer je situacija procijenjena kao mirna na nedavnom sastanku najistaknutijih predstavnika EULEX-a, KFOR-a i policije, javlja FoNet.

Odluka o dodatnom smanjenju prisustva policije rezultat je sastanka prije dva dana predstavnika policije sa čelnicima KFOR-a i EULEX-a.

To je učinjeno u skladu sa drugom tačkom Bratislavskog sporazuma od 10. jula, u kojoj se navodi da će te tri institucije u narednim nedjeljama procjenjivati bezbjednosnu situaciju i donositi odluke.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak na Twitteru je pozdravio prvu zajedničku bezbjednosnu procjenu KFOR-a, EULEX-a i kosovske policije.

"Ovo je važan korak ka potpunoj deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova", napisao je Lajčak.


Nova odluka o smanjivanju broja policajaca iz opštinskih zgrada druga je od ulaska policajaca u tri opštine uz gradonačelnike, podsjeća Kossev, a prenosi FoNet.

Prva odluka je donijeta dva dana nakon postizanja sporazuma u Bratislavi između izaslanika EU za dijalog i glavnog kosovskog pregovarača Besnika Bisljimija.

Uklanjanje policajaca iz zgrada dio je evropskog prijedloga o deeskalaciji od tri tačke, uz zahtjev za novim izborima na sjeveru Kosova i izmještanjem novih gradonačelnika na alternativne lokacije.

Tenzije na sjeveru Kosova eskalirale su krajem maja, kada su se u Zvečanu sukobili pripadnici KFOR-a i lokalni Srbi i povrijeđene su desetine ljudi. Nasilju je prethodio ulazak novoizabraih nesrpskih gradonačelnika u većinski srpskim opštinama na sjeveru Kosova.

Srbi su bojkotovali lokalne izbore u aprilu, na kojima je izlaznost bila oko 3,5 odsto, a koje je kosovska vlada raspisala nakon što su politički predstavnici Srba napustili institucije u novembru 2022.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG