Linkovi

Kosovo zabranilo igre na sreću


U "igre na sreću" inače spadaju kazina, sportske kladionice, igre na automatima i bingo tombola u zatvorenim lokalima.

Kosovo zatvara sve kockarnice i kazina. Tako je odlučila Skupština Kosova usvajanjem Zakona o zabrani igara na sreću ubrzanom procedurom, na vanrednoj sjednici. Ovome su doprinijela dva nedavna ubistva u kosovskim kazinima.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji je prije glasanja kazao da se ovim zakonom trebaju zatvoriti i igre na sreću i Lutrija Kosova, što su tražili i pojedini poslanici, a kako bi kasnije Vlada izradila sasvim novi zakon o Lutriji Kosova.

Iako je na samom početku rasprave o ukidanju igara na sreću djelovalo da sve parlamentarne grupe podržavaju nacrt zakona o tome, kojeg je izradila Vlada Kosova, Nait Hasani iz vladajuće Demokratske partije Kosova izrazio je zabrinutost za to što se zakonom ukidaju sve igre na sreću a ne i Lutrija Kosova čime se, kako je on rekao, stvara monopol.

U vezi sa tim pojedini ostali poslanici kritikovali su Skupštinu zašto se vrši pokušaj da se ovaj zakon usvoji ubrzanom procedurom, ukazujući na to da se u tom smislu mnogu desiti mnogi propusti.

Oni su takođe izrazili zabrinutost da bi funkcionisanjem samo Lutrije Kosova sve ostale igre na sreću mogle podugovorno raditi za Lutriju Kosova čime se ne rješava problem obustavljanja rada Igara na sreću.

Dva ubistva koja su se nedavno dogodila u kosovskim kazinima natjerala su kosovske institucije da reaguju i pokrenu inicijativu o zatvaranju svih kazina i kockarnica na Kosovu.

Rasprava o nacrtu Zakona o zabrani igara na sreću na vanrednoj sjednici u Skupštini Kosova sazvana je na zahtjev premijera Ramuša Haradinaja.

Kako je Haradinaj prilikom predstavljanja zakona rekao, cilj je jačanje javne sigurnosti. Iz Vlade su prethodno rekli da bi ovaj zakon trebalo da utiče na smanjenje kriminala i jačanje javne sigurnosti, a zamijeniće raniji Zakon o igrama na sreću.

U "igre na sreću" inače spadaju kazina, sportske kladionice, igre na automatima i bingo tombola u zatvorenim lokalima, osim Lutrije Kosova koja će i dalje raditi.

Vlada je izradila novi nacrt zakona pošto je Skupština 22. marta na zahtjev opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) usvojila rezoluciju o privremenom zatvaranju kazina i kockarnica do izmjene zakona, koji bi onda spriječio njihov rad u periodu od 10 godina. Vremenski period u zakonu međutim nije naveden.

U memorandumu objašnjenja Vlade Kosova, navodi se da su igre na sreću "više nego što su doprinijele rješavanju ekonomskih i socijalnih problema građana, izazvale probleme u njihovim porodicama i društvu u cjelini", što je doprinijelo i do "uzastopnih incidenata sa fatalnim epilogom".

Na Kosovu trenutno posluje 280 kladionica, dok se aparati nalaze na 130 lokacija.

Iz Udruženja igara na sreću, međutim, kažu da se pod jakim pritiskom politike i određenih interesnih grupa, ova industrija predstavlja kao da je "nešto najgore što se desilo zemlji", te da se umjesto stvaranja veće sigurnosti, radi na omaložavanju ove aktivnosti što je za njih neprihvatljivo.

Oni tvrde da će oko 50 miliona evra biti van opticaja na Kosovu, da će budžet Kosova biti manji za 20 miliona evra, da će oko 4.000 porodica biti bez mjesečne plate od 400 evra, te da će to doprinijeti i većoj nezaposlenosti.

Predsjednik udruženja Istref Veljiu u pismenoj izjavi za RSE naveo je da odluke kosovskih institucija imaju populistički cilj, ali i da su u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim poretkom Kosova i da krše osnovna ljudska prava.

"Mi pretendujemo na to da smo liberalna i demokratska država sa evropskim ambicijama, ali odlukama i takvim predrasudama na putu smo da ličimo na arapske, komunističke države. Samo se u takvim državama mogu desiti ovakve odluke preko noći", kaže Veljiu.

On dodaje da tako nešto ne šalje ni dobru poruku stranim investitorima, budući da je već obaviješten da će jedna njemačka firma koja posluje na Kosovu uskoro doći sa svojim advokatima i da će tužiti državu.

"Igre na sreću su najčešće kontrolisani poslovi, mjesta gde se najmanje dešava kriminal. Dva tragična slučaja su jedina koja su se desila u posljednjih deset godina. Kriminal će se povećati u slučaju zabrane igara na sreću, jer onda ova djelatnost neće biti pod kontrolom", mišljenja je Veljiu.

Građani Kosova sa kojima je RSE razgovarao podržavaju zatvaranje kazina.

Emin Haljilji, režiser, kaže da je rad velikog broja kazina u jednom siromašnom društvu kao što je Kosovo "sramota civilizacije našeg naroda", te da tamo mladi puno zalaze zbog nedostatka perspektive.

"Radi se o duševnoj praznini, intelektualnom i opštem siromaštvu. Tu smo gdje smo jer ne postoji ideja kako da idemo napred. Veliki broj mladih već napušta Kosovo. Kazino nije alternativa za rad. Kosovo ima mnogo zemlje koja može da se obrađuje. Neka se posvete tome mladi. Nažalost, niko ne razmišlja o mladima ispod 30 godina starosti", kaže Haljilji.

Muhamet Hiseni iz Podujeva kaže da podržava odluku institucija da se igre na sreću zabrane. "Ne treba ni jedan da postoji. Sva omladina nam ode, tu se pokvari, ubijaju se, kuću prokockaju", kaže on.

I mladi Astrit vjeruje da se kazina trebaju zatvoriti. "Dešavaju se mnogi incidenti, i bolje je da se zatvore kako bi se takvi incidenti u budućnosti spriječili", kaže on.

Policija Kosova je inače krajem prošle godine, predvođena tužilaštvom, pokrenula istragu o igrama na sreću, a u vezi krivičnih djela organizacije piramidalne šeme ilegalnog kockanja, utaje poreza i krijumčarenje robe.

Nakon višemjesečne istrage, policija je prošle nedjelje u saradnji sa Carinom i poreskom upravom sprovela akciju širom Kosova tokom koje je izvršen pretres na 235 lokacija u 33 grada. Odlukom poreske uprave zatvoreno je 222 takvih lokala, konfiskovano je 202 različitih aparata igara na sreću, i oko 33 hiljade evra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG