Linkovi

Kosovo - Srbija: Dijalog je jedino riješenje


Kosovo - Srbija: Dijalog je jedino riješenje
Kosovo - Srbija: Dijalog je jedino riješenje

Nakon izbijanja posljednjeg nasilja na Kosovu, snage KFOR-a su pojačale mjere sigurnosti na mostu u Mitrovici, i preuzele kontrolu na dva granična prelaza izmedju Srbije i Kosova. Specijalne policijske snage Kosva su se povukle nakon dogovora sa NATO. Napetosti su usljedile nakon što je Kosovo pokušalo da sprovede zabranu uvoza iz Srbije kao odgovor na Srbijansko blokiranje kosovskog izvoza.

Policija Srbije i vojnici NATO-a su danas pojačali mjere sigurnosti sa obje strane kosovske granice u nastojanju da spriječe buduće nasilje.

Reuters je javio da je danas mirno nakon dva dana nasilja u kojem je jedan policajac albanske nacionalnosti ubijen hicem u glavu u sukobu sa lokalnim Srbima, a grupa Srba naoružana zapaljivim bombama zapalila granični prelaz.

Problemi su počeli u ponedjeljak kada je iz Prištine upućena specijalna policijska jedinica da preuzme kontrolu graničnih prelaza na sjeveru i sprovede zabranu uvoza iz Srbije kao odgovor na srbijansku blokadu kosovskog izvoza.

Kosovo - Srbija: Dijalog je jedino riješenje
Kosovo - Srbija: Dijalog je jedino riješenje

Na spaljenom graničnom prelazu Jarinje danas su rasporedjeni američki vojnici iz sastava mirovnih snaga NATO. Tokom jučerašnjeg napada grupe Srba pucano je i na pripadnike mirovnih snaga.

Premijer Kosova Hashim Thaci je optužio Beograd da orkestrira nasilje, ali je predsjednik Srbije Boris Tadić odgovorio da su napad izveli srpski nacionalisti, čvrstolinijaši koji se protive održavanju veza sa Kosovom.

Iz EU Catherine Ashton je upozorila i Thacia i Tadića na suzdržanost i da se nasilje neće tolerisati, a Vijeće sigurnosti UN-a, kako je saopćeno iz Beograda, je na zahtijev Srbije prihvatilo održavanje konsultacija iza zatvorenih vrata.

Milivoje Mihajlović, glasnogovornik Vlade Srbije
Milivoje Mihajlović, glasnogovornik Vlade Srbije

U isto vrijeme iz Beograda je danas upućen poziv na dijalog, a od gradjana na sjeveru Kosova zatraženo da ostanu mirni i ne podižu dodatne napetosti. Evo šta je za Reuters rekao Milivoje Mihajlović, glasnogovornik vlade Srbije:

"Pozvao sam gradjane Kosova i Metohije da ostanu mirni da se uzdrže od nasilja i da ne odgovaraju na provokacije. Stav vlade Srbije je da treba pitanja na Kosovu i otvorene probleme riješavati isključivo dijalogom i da nasilje ni sa jedne strane nije metod za riješavanje problema. Vlada Srbije smatra da ne treba vršiti pritiske sa jedne ili druge strane, pogotovo ne nasilne pritiske da bi se spriječio, zaustavio ili dezavuisao proces dijaloga. Za nas je dijalog jedino riješenje problema na Kosovu i Metohiji i jedini put da se stvori trajnija stabilnost u ovom regionu i da se obavi to istorijsko pomirenje izmedju Srba i Albanaca."

XS
SM
MD
LG