Linkovi

Kosovo: Više povrijeđenih u policijskoj akciji i protestima u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici


KOSOVO: Anti-Contraband Operation in north Kosovo
KOSOVO: Anti-Contraband Operation in north Kosovo

Policija Kosova je upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su u srijedu, 13. oktobra krenuli ka njenom sjedištu u sjevernoj Mitrovici zbog akcije protiv krijumčarenja robe, javlja novinarka Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta.

Nasilni incidenti na sjeveru Kosova trebaju se odmah zasutaviti, objavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell).

"Jednostrane i nekoordinisane radnje koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz Dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", objavio je Borelj na Twitter nalogu.

Prema riječima direktora Doma zdravlja u Sjevernoj Mitrovici Zlatana Eleka, tokom policijske akcije povrijeđeno je šest osoba. Nije precizirao o kakvim se povredama radi jer su, prema njegovim riječima, "pacijenti u dijagnostičkoj fazi".

"Povrede su prouzrokovane šok bombama, trenutno se nalaze na prijemu u hirurgiji. U toku je pregled, što znači povrede od bombi i suzavca", rekao je Elek za RSE.

Luljeta Žubi, direktorka bolnice u Južnoj Mitrovici potvrdila je za RSE da su dva policajca potražila medicinsku pomoć u toj bolnici nakon današnje akcije.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je nekoliko desetina Srba povrijeđeno, a da je 36-godišnji Srećko Sofronijević ranjen i da se ljekari bore za njegov život.

Kako javlja dopisnik Glasa Amerike, u toku je blokada puta kod mjesta Rudare, u blizini Zvečana.

Srbi sa sjevera Kosova blokirali su put kod mesta Rudare ka Zvečanu
Srbi sa sjevera Kosova blokirali su put kod mesta Rudare ka Zvečanu

Trenutna situacija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, a policija se povukla. Tokom prepodnevne akcije policije, stanovnici ovog dijela grada su vozilima blokirali raskrsnice i puteve, a neki automobili su demolirani i zapaljeni. Policija je, prenose mediji, bacala suzavac i šok bombe na demonstrante.

U gradu su se čule sirene vatrogasnih vozila i hitne pomoći. Policija Kosova se nalazila ispred apoteka. Građani kažu da su se u srijedu ujutro čule i sirene za uzbunu.

Policija Kosova je u srijedu, 13. oktobra, zaplijenila raznu robu i određene materijalne dokaze u četiri regiona na Kosovu, poput Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

Kako je saopšteno, sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, po čijem nalogu provjeravaju različite lokacije poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe itd.

U policijskoj operaciji angažovani su Carina Kosova i jedinice različitih policijskih profila.

XS
SM
MD
LG