Linkovi

Lajčak: U narednim danima potpuni fokus na pronalaženju puta naprijed


Naoružani muškarac razgovara sa sveštenikom unutar manastira na mestu Banjska, Kosovo.
Naoružani muškarac razgovara sa sveštenikom unutar manastira na mestu Banjska, Kosovo.

Izaslanik Evropske unije (EU) za pregovore Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je u ponedjeljak da će se poslije novog incidenta na sjeveru Kosova u narednim danima "fokusirati na pronalaženje puta naprijed".

Lajčak je na Facebooku u noći između nedelje i ponedjeljka rekao da je "užasan napad" na pripadnike kosovske policije u mjestu Banjska na sjeveru Kosova "duboko zabrinjavajući".

"Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje", napisao je Lajčak.

On je dodao da taj "užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, što je naglašeno tokom prošle nedjelje" tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine naveo je da je u New Yorku vodio strateške razgovore s američki partnerima kako bi pronašao put naprijed u regionu, a posebno u dijalogu Kosova i Srbije.

"U narednim danima, u potpunosti ću se fokusirati na pronalaženje puta naprijed", naveo je Lajčak.

Kosovo i Srbija razmijenili su optužbe za odgovornost za nasilje u mjestu Banjsko na sjeveru Kosova u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica Srba.

Incident je uslijedio pošto su se premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali 14. septembra u Briselu na visokom nivou razgovora u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, ali nisu postigli nikakav dogovor o normalizaciji odnosa.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su u policijskoj akciji ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.

Kurti je izjavio da je "profesionalna formacija" napala policiju Kosova i ubila policajca Afrima Bunjakua.

"Riječ je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas. To nije grupa švercera, već plaćenička struktura koju politički, finansijski i logistički podržava zvanični Beograd", rekao je Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ubistvo kosovskog policajca za svaku osudu, ali da je za ono što se dogodilo na Kosovu jedini krivac Kurti.

Vučić je u vanrednom obraćanju u nedjelju uveče odbacio navode o umiješanosti vojske ili policije Srbije i rekao da su se "pobunili Srbi sa Kosova ne želeći da više trpe Kurtijev teror".

On je naveo da je u toku noći između 23. i 24. septembra oko 2.46 sati grupa Srba sa Kosova postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru Kosova, a da je potom došla kosovska policija i pokušala da ukloni te barikade.

"Dolazi do sukoba i u tom sukobu je ubijen kosovski policajac i ranjeno je još jedno lice", rekao je Vučić.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG