Linkovi

Nakon hapšenja, Đurić udaljen sa Kosova


Kosovo: Kosovska policija dovela je Marko Đurića u policijsku stanicu u Prištini.
Kosovo: Kosovska policija dovela je Marko Đurića u policijsku stanicu u Prištini.

Kosovska policija privela je u Sjevernoj Mitrovici šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, a potom ga sprovela do granice sa Srbijom.

Kosovska policija privela je u Sjevernoj Mitrovici šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića, a nakon što je dao izjavu u stanici u Prištini, policija ga je udaljila sa teritorije Kosova.

Tokom policijske akcije na sjeveru Kosova čule su se sirene, a tokom akcije policije i bacanja suzavca nekoliko osoba je povrijeđeno.

U Rudaru, nadomak Zvečana, lokalno stanovništvo je kamionima i bagerom barikadiralo magistralni put Priština – Leposavić.

Predsjednik Kosova, Hašim Tači, pozvao je na mir i dodao da je policija Kosova djelovala u skladu sa zakonima i svojim ovlaštenjima prilikom hapšenja Marka Đurića koji je ilegalno ušao na Kosovo.

Tači je dodao da je Đurić, nakon redovnih procedura tužilaštva i sudstva, u pratnji prema graničnom prelazu između Kosova i Srbije.

„Ovaj slučaj ne bi trebao da ugrozi komunikaciju koja je uspostavljena između Kosova i Srbije, dijalog između dvije zemlje i napore za normalizacijom, za dobrosusjedskim odnosima i pomirenjem između Kosova i Srbije“, kazao je Tači.

Policija Kosova je saopštila da su nadležne policijske jedinice na ulazu u prostoriju gdje se nalazio Marko Đurić naišle na otpor nekoliko osoba.

„I pored ometanja i otpora, policijske jedinice uz upotrebu neophodnih policijskih sredstava, uspjele su da uhapse Đurića. Policija je na osnovu odbijanja dozvole za ulazak u Republiku Kosovo, udaljila istog sa teritorije Kosova“.

Ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli, kazao je da je Policija Kosova delovala u skladu sa zakonima.

Marku Đuriću "je skrenuta pažnja nekoliko puta da poštuje zakone Kosova, kao što svaki građanin, gdje god da ode, treba da poštuje zakone susjeda“, dodao je on.

Policijsku akciju podržao je i predsjednik Skupštine Kadri Veselji.

Jetljir Zuberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova, nakon policijske akcije je izjavio da "nijedna osoba ne smije da uđe na Kosovu bez dozvole". "Ko uđe, biće uhapšen", napisao je Zuberaj na Facebooku.

U blizini glavnog mosta na Ibru okupilo se lokalno stanovništvo koje se ubrzo razišlo.

Policija je prethodno opkolila salu u Mitrovici gdje su se nalazili Đurić i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković. Bačen je suzavac, a u gradu su se čule sirene.

Đurić i Selaković su se pojavili uprkos tome što su im kosovske vlasti zabranile ulazak na teroritoriju Kosova. Kuda su Đurić i Selaković ušli na Kosovo zasad nije poznato, jer je kosovska policija provela mjere kontrole na granici, kako bi im onemogućila ulazak, u skladu sa odlukom kosovskih vlasti.

"Za Srbiju, Kosovo i Metohija, sjever Kosova i Metohije nije i nikada neće biti niti dio tzv. nezavisnog Kosova niti dio tzv. velike Albanije", kazao je Đurić na okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu Kosova pod nazivom "Jačanje i opstanak srpskih institucija na Kosovu".

"Mi smo došli danas ovdje u Kosovsku Mitrovicu kao što smo i obećali, kao što smo i dogovorili prije nekoliko dana kada smo na inicijativu Vučića sazvali ovaj okrugli sto da bi sa Srbima Kosova i Metohije razgovarali o budućnosti naše zemlje. Bez vas, bez Srba Kosova i Metohije, nema rješenja za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić.

"Baš onako kako mi danas nismo odustali, uprkos svim prijetnjama, zabranama, kordonima i kontrolama, baš tako kako nisu uspjeli da nas zaustave kao što nismo odustali od toga da dođemo, tako nečemo odustati ni od naše borbe za traženjem za rješenje koje Srbe i Srbiju ne unižava i ne ponižava", poručio je Nikola Selaković na skupu u Sjevernoj Mitrovici, sa kojeg je gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić pozvao da se krene u samostalno formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da Albanci nisu u stanju to da urade.

"Pozivam i našu vladu, predsjednika Republike Srbije, da nam pomogne da sačuvamo ovu našu slobodu, a Prištini poručujemo ne prijetite nam nasiljem, primjenom sile, ne podstičite mržnju jer mi odavde ne idemo", kazao je Rakić.

Kosovska policija raspoređena je ispred zgrade u kojoj se skup održava
Kosovska policija raspoređena je ispred zgrade u kojoj se skup održava

Kosovski ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli izjavio je prethodno u ponedjeljak, nakon što kosovske vlasti nisu odobrile ulazak ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i šefu vladine kancelarije za Kosovo Marku Đuriću, kako dvojica srpskih zvaničnika podstiču na mržnju.

"Gospodin Vulin je ministar odbrane Srbije. Mi nemamo nikakav problem sa našom odbranom, on je zadužen za drugu stranu granice, mi imamo KFOR i naše bezbjednosne snage koje su zadužene za odbranu. Prema tome, nema nikakvog razloga da Vulin dolazi na Kosovu da propagira i izaziva mržnju. Prema tome, mi smo taj zahtjev odbili", poručio je Pacoli u Prištini, na konferenciji za novinare nakon susreta u ponedjeljak sa austrijskom ministarkom spoljnih poslova.

Odluku o zabrani ulaska Đuriću Pacoli je obrazložio slično:

"Gospodin Đurić, direktor kancelarije za Kosovo, i u četvrtak i u petak je podsticao na mržnju, nezadovoljstvo kod albanskog naroda, navodeći da će u svoje mjesto da ode kad hoće i da nema ko da ga zaustavi. Mi smo mu rekli da mora da poštuje norme, da traži dozvolu 72 sata unaprijed. Dobili smo zahtjev ali nismo mogli da mu danas odobrimo posjetu."

Ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću, koji je u ponedjeljak i utorak trebalo da posjeti manastire na Kosovu, ustvrdio je Pacoli, ulazak nije zabranjen, ali jeste spriječen iz bezbjednosnih razloga samo na jednom graničnom prelazu.

Vukosavljeviću je, pojasnio je Pacoli, odobrena posjeta preko graničnog prelaza Merdare, gdje ga je čekao kosovski protokol i obezbjeđenje. Međutim, istakao je Pacoli, on se pojavio na graničnom prelazu Jarinje i stoga nije imao dozvolu da uđe na taj prelaz gdje mu iz bezbjednosnih razloga nije dopušten ulaz.

Policija Kosova je saopštila prethodno da se Vukosavljević svojevoljno vratio sa graničnog prelaza Jarinje, iako mu je Ministarstvo spoljnih poslova odobrilo posjetu Kosovu.

"Njegova posjeta je bila planirana da se realizuje na graničnom prelazu Merdare koje povezuje Kosovo sa Srbijom", navodi policija, te dodaje kako, međutim, Vukosavljević nije došao tamo nego na prelaz Jarinje, takođe na sjeveru.

Vukosavljević, saopštila je policija, "nakon ulaska nije nastavio dalje prema Sjevrenoj Mitrovici, već se svojevoljno vratio nazad za Srbiju".

Srpski ministar je, međutim, izjavio novinarima na Jarinju da mu je kosovska policija oko 11.30 sati onemogućila prolaz, iako je njegova posjeta uredno najavljena.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan", rekao je Vukosavljević, koji je trebalo da posjeti manastire na Kosovu.

"Ova odluka zaista predstavlja jedan ozbiljan gaf i veliki propust i ne doprinosi ukupnoj situaciji", prokomentarisao je.

Automobili sa ministrom Vukosavljevićem na Jarinju
Automobili sa ministrom Vukosavljevićem na Jarinju

Prethodno je šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ovo ministarstvo odbilo zahtjev za posjetu direktoru Kancelarije za Kosovo Marku Đuriću i generalnom sekretaru predsjednika Srbije Nikoli Selakoviću zbog, kako je rekao, "izjava koje podstiču na napetost situacije".

Zamjenik komandira za region Sjever Besim Hoti je potvrdio za RSE da se Marko Đurić u ponedjeljak do iza 13 časova nije pojavio na graničnom prelazu Jarinje, na sjeveru Kosova, te dodao da kako se na prelazu nalazi interventna i pogranična policija kako bi se sprovela odluka Vlade Kosova o zabrani ulaska srpskih zvaničnika. On je naveo da je policija obavezna da postupi prema naredbi, odnosno da ne dozvoli ulazak Marku Đuriću na Kosovo. Policija je takođe pozvala građane da ne nasjedaju na dezinformacije u vezi njihovog angažovanja na sjeveru.

​Ministar spoljnih poslova Kosova Behdžet Pacoli ranije je poručio da niko nema dozvolu za ulazak na Kosovo, ni Marko Đurić, ni Aleksandar Vulin.

"Ko god uđe na Kosovo ilegalno, biće uhapšen", naveo je on.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak u Briselu, nakon sastanka sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, međutim, poručio: "Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Sjevernoj Mitrovici".

"Ajd' da vidim šta ćete da uradite o tom pitanju", dodao je Vučić.

Portparolka EU nadležna za Balkan Maja Kocijančič u ponedjeljak je, povodom dešavanja na Kosovu, podsjetila strane da se moraju pridržavati sporazuma o posjetama zvaničnika koji već postoji.

"Neslaganja u vezi sa ovim sporazumom trebala bi se riješavati putem dijaloga, a ne bilo kakvom eskalacijom", upozorila je Kocijančič.​

Ona je naglasila da su obje strane potvrdile posvećenost dijalogu prilikom susreta predsjednika Kosova i Srbije Briselu prošlog petka, te poručila da se, stoga, sva pitanja od obostranog interesa trebaju riješiti u okviru dijaloga i u duhu kontinuirane normalizacije odnosa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG