Linkovi

Blinken: Potezi kosovske vlade zaoštravaju tenzije i imaće posljedice po odnose sa SAD


Antony Blinken, državni sekretar SAD
Antony Blinken, državni sekretar SAD

Američki  Državni Sekretar Antony Blinken je danas oštro osudio akcije vlade Kosova da pristupe zgradama općina na sjeveru Kosova upotrebom sile.

U saopćenju državnog sekretara se kaže da je vlast Kosova te akcije poduzela usprkos savjetu koji je dobila direktno od Sjedinjenih Država, kao i od evropskih partnera vlade u Prištini, i potom nastavlja:

"Današnje akcije su snažno i posve nepotrebno dovele do eskalacije postojećih napetosti, ugrozile naše napore koje ulažemo da pomognemo normalizaciju odnosa Kosova I Srbije, te će kao takve imati posljedice po bilateralne odnose Washingtona i Prištine.

Ovim putem pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah odustane od ovakvog kursa djelovanja, a sve strane pozivamo da se suzdrže od svake daljnje akcije koja dodaje ulje na vatru napetosti i vodi sukobu", kaže se u izjavi američkog državnog sekretara Antony Blinkena.

Potez kosovskih vlasti osudila je i Evropska unija.

"Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština", navodi se u saopštenju koje je izdala služba za medije Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS).

"Svi moraju da preduzmu korake kako bi smanjili napetu situaciju i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne poteze, a očuvanje mira i bezbjednosti na terenu treba da bude prioritet", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG