Linkovi

Policija potvrdila da je došlo do incidenata na sjeveru Kosova


Ilustracija
Ilustracija

Policija Kosova saopštila je da je u utorak, 6. decembra, zabilježeno više incidenata u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE). Policija je izrazila sumnju da je bilo korištenja vatrenog oružja i eksplozivnih naprava.

U saopštenju se dodaje da je policija u ovim opštinama bila u pratnji na zahtjev Centralne izborne komisije Kosova, radi pružanja pomoći oko priprema za održavanje lokalnih izbora u opštinama na sjeveru.

Radi se o pripremi izbora u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, koji su zakazani za 18. decembar.

Napad na službenike izborne komisije i policajce

"Kosovska policija kontinuirano prati i procjenjuje bezbjednosnu situaciju u zemlji i preduzima neophodne mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova", navodi se.

Takođe se napominje da nije bilo povrijeđenih, ali da su okupljeni "demolirali kancelarije opštinske izborne komisije".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlalj Svečlja izjavio je da su izbori osnovno pravo svakog građanina u demokratskoj zemlji.

Pojasnio je da je policija pomagala Centralnoj izbornoj komisji oko funkcionalizacije kancelarija opštinskih izbornih komisija u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici.

"Organizovane grupe sa maskama su napali službenike opštinske izborne komisije i policajce", naveo je Svečlja i dodao da su spriječeni u obavljanju svoje dužnosti.

Eksplozije i sirene za uzbunu

Pojedini srpski mediji ranije su objavili da su se dvije eksplozije čule su u utorak popodne u Zubinom Potoku, a još tri u Sjevernoj Mitrovici - obje opštine u sjevernom dijelu Kosova naseljene većinom srpskim stanovništvom.

Prema pisanju tih medija, eksplozije su se dogodile u trenutku kada su članovi Opštinske izborne komisije, pod pratnjom pripadnika kosovske policije, ušli u prostorije opštinskog objekta u Zubinom Potoku.

Izvori RSE rekli su da su se u Sjevernoj Mitrovici - takođe naseljenoj većinski srpskim stanovništvom - sirene za uzbunu čule nešto prije 15 sati.

Kako saznaje RSE, pripadnici opštinske izborne komisije u prisustvu policije Kosova pokušali su da uđu u sjedište opštinske izborne komisije u Kolašinskoj ulici u Sjevernoj Mitrovici.

Ispred same opštinske izborne komisije začule su se tri jake detonacije, a u isto vrijeme i sirene za uzbunu.

Osmani: Cilj destabilizacija Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da situacija na sjeveru Kosova može da eskalira kao i ranije jer, kako je navela, "kriminalne grupe podržava predsjednik Srbije Aleksandar Vučić".

Osmani je istaknula da je cilj destabilizacija Kosova.

"Moramo da damo sve od sebe da kroz bezbjednosne institucije Kosova uspostavimo red i zakon u svakom dijelu naše zemlje, ali i da zaštitimo živote svakog našeg građanina, bez obzira na etničku pripadnost", rekla je Osmani na konferenciji za medije u Tirani.

"Dobro je što nema stradalih", poručio Vučić

Komentarišući incidente na sjeveru Koosva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dobro "što prema dosadašnjim podacima nema saznanja o stradanjima".

Vučić je rekao da "što se tiče tajminga, ne zna šta je u glavama ljudi koji hoće da izazivaju sukobe i tenzije svake nedelje".

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković optužio kosovskog premijera Aljbina (Albin) Kurtija da mu je cilj da "nasilno i oružjem zauzme četiri opštine na sjeveru" i "postavi albanske predstavnike u njima nezakonitim i nelegitimnim izborima“.

Petković je u objavi na Tviteru objavio nekoliko fotografija na kojima se vide, kako je naveo, prostorije Opštinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici, koje su "uništile specijalne snage" Kosova. RSE nije nezavisno potvrdio autentičnost tih fotografija.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi (Valmir Elezi) ranije 6. decembra za RSE je potvrdio da su službenici opštinske izborne komisije, pod pratnjom kosovske policije, otišli u svoje kancelarije u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Navodi da su oni bili spriječeni da obave službene dužnosti, ali nije dao nikakve druge detalje, već da se čeka na izjavu službenika.

"CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama", naveo je on i dodao da će biti održana sjednica zbog novonastale situacije.

O predstojećim izborima

Za 18. decembar raspisani su vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo - Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Te opštine su od 5. novembra bez gradonačelnika srpske nacionalnosti, nakon što su oni podnijeli su ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje su za Kosovo nelegalne, a koje izdaje Srbija.

Za povratak u institucije kao uslov naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom, a Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim, podsjeća RSE.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG