Linkovi

Kosovo: Uhapšen jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova


The Netherlands - Special Kosovo court for war crimes in Hague, December 2, 2019.
The Netherlands - Special Kosovo court for war crimes in Hague, December 2, 2019.

Specijalizovano tužilaštvo je na Kosovu 24. septembra uhapsilo Saliha Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova.

Salih Mustafa jedan je od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zone Lap, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsjednik Udruženja ratnih veterana OVK Husni Gucati. U posljednje vrijeme, Mustafa je bio viši zvaničnik u Ministarstvu odbrane Kosova.

"U ovom trenutku se vrši prebacivanje gospodina Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu gdje će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak", navodi se u izjavi Specijalizovanog tužilaštva.

"U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova", navodi se u izjavi.

Pored toga, kako piše u izjavi, Zakon o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih vijeća, sprovodi u pritvor lice protiv koga je optužnica potvrđena.

Nove informacije o ovom predmetu će biti dostavljene u narednom periodu.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izvještaju Savjeta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti. Zaštita svjedoka jedan je od razloga zašto se njegovo sjedište nalazi u Hagu, a ne na Kosovu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG