Linkovi

Vjosa Osmani izabrana za predsjednicu Kosova


Vjosa Osmani, nakon izbora za predsjednicu Kosova (Foto: REUTERS/Laura Hasani)
Vjosa Osmani, nakon izbora za predsjednicu Kosova (Foto: REUTERS/Laura Hasani)

Kosovska skupština izabrala je Vjosu Osmani za predsjednicu Kosova.

Njen izbor u trećem krugu parlamentarnog glasanja, podržao je 71 poslanik, a 11 listića je bilo nevažećih. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika, javio je Radio Slobodna Evropa.

U prethodna dva kruga glasanja poslanika u Skupštini Kosova predsjednik nije izabran.

U obraćanju poslanicima Osmani je izjavila da je njenim izborom na poziciju predsjednice Kosovo pokazalo primjer kako žene treba da budu predstavljene na institucionalnom nivou.

"Institucije naše zemlje sve više odražavaju strukturu našeg društva i našu raznoliku istoriju, ali takođe imamo i mnogo posla", rekla je Osmani.

"Ovo nisu laka vremena, izazovi su veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahtijeva da se udružimo u borbi protiv nje", rekla je nova predsjednica Kosova.

Ko je Vjosa Osmani

Vjosa Osmani rođena je 17. maja 1982. godine u Mitrovici. Pravni fakultet je završila na Univerzitetu u Prištini, dok je master studije i doktorat završila na Univerzitetu u Pittsburgu u Sjedinjenim Državama. Bila je dio kosovske delegacije, koja je pred Međunarodnim sudom pravde branila proglašenje nezavisnosti 2008. godine.

Kosovo je tada dobilo slučaj protiv Srbije, odnosno Međunarodni sud pravde je utvrdio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protiv međunarodnog prava, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). Godinama je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK), a 2009. bila je postavljena na mjesto šefice kabineta tadašnjeg predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Izričito se protivila izboru Hašima Tačija za predsjednika Kosova 2016. godine zbog čega je došla u sukob i sa svojom strankom. U tri mandata je bila poslanica u Skupštini Kosova na oktobarskim parlamentarnim izborima 2019. bila je kandidat za premijerku iz redova DSK. Podržalo je više od 175.000 građana i, kako ukazuje RSE, postala je najistaknutija žena u parlamentarnoj istoriji Kosova.

Demokratski savez Kosova napustila je na jesen 2020. godine. Kao nezavisna poslanica dogovorila je saradnju sa pokretom Samoopredjeljenje premijera Aljbina Kurtija na čiji prijedlog je izabrana na funkciju predsjednice Kosova.

Poručila je da su SAD, Evropska unija i Albanija tri najvažnija saveznika Kosova i dodala da kao predsjednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

Navela je i da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je navela, pred Kosovom je i dijalog koji se, kako je ocijenila, mora voditi na ravnopravan način.

"Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude doostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina", navela je Osmani.

Ona je ukazala i da će raditi na jačanju države, vladavini prava, da će, kako se izrazila, zaštititi svaki centimetar zemlje.

"Biću predsjednik svih. Nije nas previše da bi bili podijeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve", podvukla je Osmani.

Ona je, nakon Atifete Jahajga, druga žena koja je izabrana za predsjednicu Kosova.

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Phillip Kosnett čestitao je Vjosi Osmani na izboru za novu predsednicu Kosova.

"Sjedinjene Države ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa Kosovom ka izgradnji budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane", napisao je Kosnett na društvenoj mreži Twitter.

Pokret Samoopredjeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mjesto predsjednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

Osmani je izabrana u nastavku sjednice započete u subotu, koja je bila prekinuta, pošto nije bilo kvoruma za odlučivanje nakon pauze koja je trajala više od sat vremena.

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti, Driton Seljmanaj i Agim Veljiu odbili su da glasaju jer se protive kandidaturi Vjose Osmani.

Osam poslanika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica su prije početka sjednice saopštili da će glasati za izbor predsjednika, odnosno za Vjosu Osmani.

Na vanrednoj sjednici nisu bili poslanici Srpske liste, koja je dobila deset mjesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ona se na februarskim izborima kandidovala za predsjednicu Kosova na listi Pokreta Samoopredjeljenje i dobila više od 300.000 glasova građana.

Kosovo je bilo bez predsjednika od novembra 2020. godine kada je Hašim Tači podnio ostavku na tu poziciju jer su Specijalizovana veća protiv njega potvrdila optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Istog dana je Vjosa Osmani, kao predsjednica Skupštine Kosova, preuzela funkciju vršiteljice dužnosti predsjednice Kosova koju je potom 22. marta predala novom predsjedniku kosovskog Parlamenta Gljauku Konjufci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG