Linkovi

Kosovo: Uhapšen napadač na novinare


Arhiva - Automobil televizije Panorama oštećen je u Leposaviću 30. maja 2023.
Arhiva - Automobil televizije Panorama oštećen je u Leposaviću 30. maja 2023.

Policija Kosova saopštila je da je rano jutros uhapšena još jedna osoba koja se sumnjiči za napad na novinare prištinskih redakcija na sjeveru Kosova.

Prema navodima policije uhašeni je muškarac U.V iz jednog sela u opštini Leposavić.

"Njegovo hapšenje i privođenje u policijsku stanicu izvršeno je kao rezultat intenzivnih istraga i obezbjeđenja dokaza da je umiješan u napad na medije/novinare dana 16. juna 2023. godine. Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima. Angažovanje i posvećenost Policije Kosova nastaviće se za čuvanje javnog reda i bezbednosti, vladavinu zakona i privođenje pred pravosudne organe osumnjičenih lica koji krše zakon i red", navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Današnje hapšenje je treće u posljednjih nekoliko dana. Ranije su zbog napada na novinare na sjeveru Kosova uhapšeni Nemanja Vlašković i Dalibor Spasić, javlja dopisni Glasa Amerike Budimir Ničić.

Zbog ovih i drugih hapšenja za danas su u Severnoj Mitrovici i Leposaviću zakazani protesti.

Protest je za 12 sati najavljen i u Leposaviću zbog hapšenja građana ove opštine Nemanje Vlaškovića, Dalibora Spasića i danas uhapšenog U.V, koji su osumnjičeni zbog napada na novinarske ekipe prištinskih medija u Leposaviću i Zvečanu.

Podsjetimo, kako je izvještavao Glas Amerike, nekoliko maskiranih osoba gađalo je u Leposaviću 30. maja jajima novinare albanskih redakcija, ne dozvoljavajući im da snimaju skup ispred opštinske zgrade:

Tada su dva automobila oštećena kamenicama. Prema tvrdnjama albanskih kolega došlo je i do koškanja i tom prilom je polomljen objektiv kamere snimatelju TeVe1.

Nacionalni konvent o EU: Hitno smiriti situaciju i vratiti se dijalogu

Duboko zabrinuti dešavanjima na severu Kosova, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, radna grupa za Poglavlje 35, pozivala je predstavnike Beograda i Prištine, da hitno preuzmu sve neophodne mjere koje bi dovele do smirivanja situacije i povratka procesu dijaloga.

"U tom cilju tražimo punu primjenu plana od tri tačke za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova koji je predložila Evropska komisija, a njenu implementaciju podržale sve zemlje Evropske unije, SAD i Velika Britanija. Takođe tražimo hitnu reakciju EU i zemalja Kvinte kako bi došlo do brze primjene ovog plana", kaže se u saopštenju Konventa.

U nastavku se osuđuje "svaki vid nasilja na sjeveru Kosova, bilo da je počinjen od strane specijalnih policijskih jedinca Kosova prema pripadnicima srpske etničke zajednice, ili od strane huligana prema novinarima ili pripadnicima KFOR-a".

"Naročito osuđujemo nasilje nad djecom kao najosetljivijom kategorijom društva. Pozivamo EULEX i organizacije za zaštitu ljudskih prava da ispitaju sve slučajeve policijske brutalnosti nad djecom, civilima i pritvorenim licima, i javno podnesu izvještaj o svojim nalazima i zaključcima", navodi se.

Konvent je pozvao KFOR i EULEX da formiraju nezavisnu komisiju koja bi ispitala sve okolnosti nedavnog hapšenja pripadnika kosovske policije.

Ovaj slučaj ne smije ostati proizvod različitog tumačenja zvaničnika u Beogradu i Prištini jer će se time značajno narušiti proces normalizacije odnosa, ali i pomirenja između Albanaca i Srba, ocijenili su.

Takođe, Konvent poziva nadležne organe u Srbiji da ubrzaju proces procjene krivične odgovornosti uhapšenih kosovskih policajaca, i ukoliko ona ne postoji, da se odmah puste na slobodu.

Konačno, traži se i hitno povlačenje mjera koje imaju za cilj suspenziju Sporazuma o slobodi kretanja robe i ljudi.

"One direktno utiču na normalizaciju trgovine i ekonomske saradnje koji predstavljaju osnovu za izgradnju bolje budućnosti našeg regiona", navodi se u saopštenju Konventa za EU.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva koja zastupa interese građana i građanki Srbije u svim fazama procesa evropskih integracija, a cilj mu je unaprijeđivanje dijaloga između predstavnika državne administracije, političkih pаrtiја, nеvlаdinih orgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја o pristupаnju Srbiје EU.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencije FoNet.

XS
SM
MD
LG