Linkovi

Kosovo nakon izbora: Neće u koaliciju sa Tačijem?!


Kosovo nakon izbora: Neće u koaliciju sa Tačijem?!
Kosovo nakon izbora: Neće u koaliciju sa Tačijem?!

Opozicione stranke tvrde da je na Kosovu bilo izbornih prevara i traže ponavljanje izbora u izbornim jedinicama na kojima je zabilježen malo vjerovatan odziv birača od čak 95 odsto. Posmatrači Evropske unije, pak, ocjenjuju izbore uspješnim.

Nepune tri godine nakon proglašenja neovisnosti, na Kosovu su prije nekoliko dana održani prvi parlamentarni izbori. Demokratska stranka Kosova osvojila je najviše glasova, ali ne i dovoljno da samostalno formira novu vladu. Prema podacima Centralne izborne komisije Tačijeva stranka osvojila je 33 i po posto glasova, a Demokratska liga Kosova koju predvodi Isa Mustafa je druga sa 23,6 posto glasova.

No, kako Demokratska stranka Kosova nije osvojila potrebnu većinu njen lider Hašim Tači moraće formirati koalicionu, višestranačku vladu.

Krenar Gaši
Krenar Gaši

Krenar Gaši, analitičar kosovskog Instituta za politička istraživanja kaže:

„Iz stranaka koje su po broju dobijenih glasova na drugom, trećem i četvrtom mjestu jasno su rekli da ne žele ući ni u kakvu koaliciju sa Tačijevom strankom.“

Tačijev put od pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova do premijera sada je pod lupom zbog izvještaja, prezentiranog Vijeću Evrope, u kojem se tvrdi da je Tači bio vođa kriminalne grupe pod imenom Drenica, čiji su pripadnici odgovorni za ubistva, šverc drogom, pa čak i trgovinu organima ljudskih tijela, organiziranu kroz više bolnica, među kojima se spominje i poliklinika Medicus u blizini Prištine. Kosovska vlada je izvještaj upućen Vijeću Evrope ocijenila kao čin uvrede i klevete najviših kosovskih zvaničnika.

U međuvremenu, opozicione stranke tvrde da je bilo izbornih prevara i traže ponavljanje izbora u izbornim jedinicama na kojima je zabilježen malo vjerovatan odziv birača od čak 95 odsto.

Kristina Herodes
Kristina Herodes

Posmatrači Evropske unije, pak, ocjenjuju izbore uspješnim, a Kristina Herodes, glasnogovornica misije EULEX kaže:

„Izbori su protekli u redu i mirno. Bilo je nekoliko sitnih incidenata. Naših 500 policajaca je bilo spremno, ali ništa se nije dogodilo.“

Najveći minus parlamentarnih izbora je bojkot kosovskih Srba, motiviranih i pritiskom iz Srbije. Zvanična Srbija odbija priznati Kosovo od prvog dana proglašenja neovisnosti.

Politički analitičar Krenar Gaši sada uočava neke promjene:

„To je vrlo značajno - po prvi put Srbija je otvoreno izrazila mogućnost odvajanja Kosova i mislim da će to polako postati i zvaničan stav vlade u Beogradu.“

Kosovo nakon izbora: Neće u koaliciju sa Tačijem?!
Kosovo nakon izbora: Neće u koaliciju sa Tačijem?!

Sve u svemu, uzimajući u obzir sitne izborne incidente i tvrdnje opozicionih stranaka o nekim neregularnostima, posmatrači Evropske unije parlamentarne izbore na Kosovu generalno ocjenjuju uspješnim.

Ostaju otvorenim pitanja da li će Hašim Tači uspjeti formirati novu koalicinu vladu i da li će ta vlada biti dovoljno snažna da obnovi razgovore sa vladom Srbije o rješenju prihvatljivom i za Beograd.

XS
SM
MD
LG