Linkovi

Vijeće Evrope: Komitet za pravna pitanja i ljudska prava usvojio izvještaj Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu


Dick Marty
Dick Marty

Još aprila 2008. godine je grupa parlamentaraca tražila od Parlamentarne skupštine da ispita navode iz knjige bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala o trgovini ljudskim organima i presađivanju koje se vršilo u Albaniji, u tzv. "žutoj kući," a u što je bila umiješana i nekadašnja Oslobodilačka vojska Kosova.

Na današnjoj sjednici u Parizu Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope usvojio izvještaj Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, pozivajući da se na nacionalnom i međunarodnom nivou provede serija istraga i potraga za dokazima o nestancima ljudi, trgovini ljudskim organima i korupciji kakvu su provodile kriminalne grupe i politički krugovi na Kosovu.

Rasprava je obavljena iza zatvorenih, a izvještaj gospodina Martyja usvojen je većinom glasova. U izvještaju se, kako smo jučer informirali, govori i o umiješanosti kosovskog premijera Hašima Tačija u trgovinu ljudskim organima, drogom i oružjem širom istočne Evrope.

Gospodin Marty, inače švajcarski parlamentarac, je tim povodom istakao:

"Želim da kažem da nisam ništa novo rekao, ništa novo napisao. Moj izvještaj se, pored ostalog, naslanja na tvrdnje iznijete u knjizi gospođe Carle Del Ponte, u kojoj ona govori o trgovini unutarnjim organima od strane dijela pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova i u kojoj piše i o famoznoj "žutoj kući."

Da podsjetimo, još aprila 2008. godine je grupa parlamentaraca tražila od Parlamentarne skupštine da ispita navode iz knjige bivše glavne tužiteljice Haškog tribunala o trgovini ljudskim organima i presađivanju koje se vršilo u Albaniji, u tzv. "žutoj kući."

Danas je Komitet potvrdio kako postoje brojne i uvjerljive indikacije koje potvrđuju da su Srbi i kosovski Albanci držani kao zatočenici OVK na tajnim lokacijama na sjeveru Albanije pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova, gdje su bili izloženi nehumanom tretmanu, prije nego što bi potpuno nestali.

Komitet poziva misiju EULEX na Kosovu da pokrene istragu o tim zločinima, a države članice da daju političku podršku tome i neophodnu pomoć. Pozivaju se takodje srbijanske i kosovske vlasti da u potpunosti sarađuju u istragama, a Parlamentarna skupština Vijeća Evrope će o izvještaju Dicka Martyja raspravljati na zimskoj plenarnoj sjednici, zakazanoj u periodu od 24. do 28. januara naredne godine.

XS
SM
MD
LG