Linkovi

Dodikove prijetnje 'jače' od ministarskog poziva Pacoliju


Bedžet Pacoli, kosovski ministar vanjskih poslova
Bedžet Pacoli, kosovski ministar vanjskih poslova

Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli neće doći u srijedu u Banjaluku na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi (SEECP).

Svoj dolazak je otkazao zbog prepreka koje je stvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ovo neće uticati na održavanje konferencije, poručio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli na svom Twitter nalogu otkazao je ranije najavljeno učešće na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, koji će se 5. septembra održati u Banjaluci

"Zbog prijetnji i prepreka koje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima prema meni i mojoj delegaciji, uprkos pozivu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, otkazao sam učešće na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Banjaluci. Dodik je briga za sve na zapadnom Balkanu", napisao je Pacoli.

Dodik je 3. septembra rekao da Pacoli nije dobrodošao u Banjaluku, gdje ga je, kako je rekao, pozvao šef diplomatije BiH Igor Crnadak "kako bi se dodvorio zapadnim centrima moći". Istakao je i da vrata ni jedne institucije ovog bosanskohercegovačkog entiteta neće biti otvorena za Pacolija i da će po svaku cijenu spriječiti njegovu posjetu.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak na vanrednoj konferenciji za novinare, reagujući na ovu izjavu, rekao je da Dodik ne govori istinu jer se sa Pacolijem već sastajao u Banjaluci.

"Kada je posljednji put Bedžet Pacoli bio u Banjaluci domaćin mu je bio Dodik, dočekao ga je na aerodromu, imao s njim sastanke i nakon toga nastavio druženje u kafani. Za razliku od Dodika ja nemam nikakve sastanke iza sebe sa Pacolijem i jedino se s njim sastajem na regionalnim sastancima", izjavio je Crnadak.

Dodik je neosnovanom ocijenio izjavu šefa bh. diplomatije da se sastajao sa Pacolijem.

"Jedna potpuna neistina, ali prije toga bi trebao da objasni zašto je Pacolija pozvao u Banjaluku. Koliko vidim i MIP Srbije je demantovao da je konsultovan oko toga, što govori da je spreman da laže i zloupotrebljava organe Srbije u tom pogledu", rekao je Dodik.

Prema riječima šefa bh. diplomatije, kosovska delegacija je trebala da dođe jer je za to saglasnost dala i Republika Srbija.

"Predstavnici Prištine učestvuju na regionalnim sastancima isključivo u skladu sa sporazumom između Beograda i Prištine, u okviru Briselskih razgovora, i samo uz punu saglasnost Beograda”, poručio je Crnadak.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, prema pisanju pojedinih medija, demantovalo je da je dalo saglasnost da šef diplomatije Kosova prisustvuje neformalnom sastanku ministara inostranih poslova u Banjaluci.

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova BiH u svom saopštenju istaklo je da BiH učestvuje samo u onim regionalnim inicijativama sa Kosovom za koje postoji dogovor o učešću sa Beogradom.

"U Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) učestvuju i predstavnici Prištine od juna 2014. godine, nakon što je postignut dogovor Beograda i Prištine na Samitu u Bukureštu, prema kojem su definisani način i uslovi učešća predstavnika Prištine u regionalnim inicijativama. BiH, kao zemlja koja nije priznala Kosovo i koja ima izrazito prijateljske odnose sa susjednom Srbijom, do sada nije učestvovala, niti će učestvovati na regionalnim sastancima na kojima učestvuju predstavnici Kosova bez dogovora sa Beogradom. U skladu s tim, BiH, baš kao i Srbija, učestvuje u aktivnostima i događajima u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)", kaže se u saopštenju MVP BiH.

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine smatra da pitanje regionalnih odnosa i jačanja međusobnog povjerenja ne bi smjelo da se koristi za dnevno-političke obračune i za potrebe predizbornih kampanja.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović mišljenja je da različiti stavovi unutar BiH samo stvaraju jedan negativan imidž države na međunarodnom planu, jer je, kaže, regionalna saradnja jedan od uslova za priključenje Evropskoj uniji.

Mobilizacija glasačkog tijela: Denis Hadžović
Mobilizacija glasačkog tijela: Denis Hadžović

"Sastanci u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi veoma su bitan segment unapređenja regionalne saradnje i postizanje onoga što EU očekuje. Mislim da je Dodik iskoristio ovaj momenat da bi mobilizirao po nacionalnom principu svoje glasačko tijelo i predstavlja se većim zaštitnikom Srba od Beograda", istakao je Hadžović.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao nam je da otkazivanje učešća kosovske delegacije neće uticati na održavanje ministarskog sastanka 5. septembra u Banjaluci, ali njihov nedolazak nije želio komentarisati.

"Neću danas davati izjave oko toga. Rekao sam juče sve", kazao je Crnadak.

Bosne i Hercegovine predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) od 1. jula 2018. do 30. juna 2019. godine, te je neformalni sastanak ministara inostranih poslova koji će se u srijedu održati u Banjaluci planiran u okviru tog predsjedavanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG