Linkovi

Američki predsjednik o posthumnom odlikovanju sina: Kosovo u srcu porodice Biden


Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: Video grab/White House)
Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden (Foto: Video grab/White House)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zahvalio je predsjednici Kosova Vjosi Osmani na posthumnom odlikovanju njegovog sina Beaua Bidena, rekavši da je Kosovo u srcima svih članova porodice Biden.

Na svečanosti tokom predstojećeg vikenda na Kosovu će biti organizovana ceremonija uručenja posmrtne predsjedničke medalje za vladavinu prava čiji je laureat Beau Biden koji je 2001. bio angažovan na Kosovu u procesu uspostavljanja pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja televizija NBC, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Medalju će u nedjelju preuzeti američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett, a na svečanosti će popularni kosovski muzičar otpjevati numere jedne od omiljenih muzičkih grupa Beaua Bidena - Coldplay.

"Beau je na Kosovu radio od srca. Zaljubio se u tu zemlju", rekao je američki predsjednik u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedjelju.

"U to vrijeme, Kosovo je još imalo svježe rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Beau je mogao da vidi šta se sve može učiniti i već tada je mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje", naveo je u poruci američki predsjednik.

Biden je ukazao da je njegov preminuli sin bio samo jedan od mnogih ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u posljednje dvije decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što je u toku od nekoliko nedjelja u mogućnosti da Kosovu obezbjedi nove doze vakcine protiv Covida-19 farmaceutske kompanije Pfizer.

Jedna od ulica u blizini vojne baze Bondsteel na Kosovu nosi ime Beaua Bidena, nekadašnjeg državnog tužioca u američkoj državi Delaware, koji je 2015. preminuo od raka.

Godinu dana kasnije, Joe Biden, tada na funkciji potpredsjednika, posjetio je Kosovo i prisustvovao ceremoniji dodele imena ulici Beaua Bidena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG