Linkovi

Kosovo apliciralo za članstvo u EU


Premijer Kosova Albin Kurti predao je u Pragu aplikaciju Kosova za članstvo u EU.
Premijer Kosova Albin Kurti predao je u Pragu aplikaciju Kosova za članstvo u EU.

Kosovo je 15. decembra formalno apliciralo za punopravno članstvo u Evropsku uniju (EU).

U češkoj prijestolnici Pragu, domaćinu predsjedavanja EU, premijer Kosova Aljbin Kurti predao je aplikaciju Prištine češkom ministru za evropska pitanja, Mikulašu Beku.

Kurti je ocijenio da je riječ o historijskom danu za Kosovo, ali i velikom danu za evropsku demokratiju.

"Pismo koje nosim sadrži nade i snove naših građanina. Govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i ideje", izjavio je Kurti.

Češki ministar Bek je potvrdio da će Kosovo u narednim koracima imati podršku njegove države.

"Vjerujemo da je naša zajednička budućnost jedini način da riješimo i probleme u regionu", poručio je Bek.

Kosovo je posljednja zemlja regiona koja predaje aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, kosovski slučaj je specifičan, i već ga u briselskim kuloarima opisuju kao "sui generis", budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova. Države koje nisu priznale Kosovo su: Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je u pisanoj izjavi medijima naglasila da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu i da EU podržava Kosovo na putu ka EU, počevši od implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Kada su u pitanju prijave za članstvo, procedure za podnošenje zahtjeva su propisane Ugovorom o EU", naglasila je Pisonero.

Član 49. Ugovora EU kaže da "svaka evropska država", koja poštuje ove vrijednosti i posvećena je njihovom promovisanju, može da se prijavi za članstvo u Uniji.

Od država regiona Zapadnog Balkana, Srbija i Crna Gora su dvije države koje su najviše napredovale prema članstvu budući da su duboko u pristupnom procesu.

Sjeverna Makedonija i Albanija su u julu ove godine otvorile pristupne pregovore a nakon dobijanja kandidatskog statusa. Bosna i Hercegovina treba da ispuni 14 kriterijuma da bi mogla otvoriti pregovarački proces sa EU.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju potvrđenu perspektivu članstva od 2003. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG