Linkovi

Ruski kosmonaut postavio rekord - u svemiru više od 878 dana


Oleg Kononenko pred polijetanje iz Kazahstana
Oleg Kononenko pred polijetanje iz Kazahstana

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko postavio je u nedjelju svjetski rekord u ukupnom vremenu provedenom u svemiru, nadmašivši svog sunarodnika Genadija Padalku koji je u orbiti proveo više od 878 dana, saopštila je ruska svemirska korporacija.

U 08:30 GMT Kononenko je oborio rekord, saopštio je Roskosmos. Očekuje se da će Kononenko dostići ukupno 1.000 dana u svemiru 5. juna, a do kraja septembra će imati 1.110 dana.

"Letim u svemir da radim svoju omiljenu stvar, a ne da postavljam rekorde", rekao je Kononenko za TASS u intervjuu sa Međunarodne svemirske stanice (ISS) gdje kruži oko 423 km od Zemlje.

"Ponosan sam na sva svoja dostignuća, ali sam više ponosan što rekord u ukupnom trajanju ljudskog boravka u svemiru i dalje drži ruski kosmonaut."
Ovaj 59-godišnjak je preuzeo prvo mjesto od Padalke, koji je skupio ukupno 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi, saopštio je Roskosmos.

Sovjetski Savez je prestrašio Zapad u prvim godinama svemirske trke tako što je prvi lansirao satelit u orbitu Zemlje - Sputnjik 1, 1957. - a zatim je sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir 1961. godine.

Ali nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ruski svemirski program suočio se s ogromnim nedostatkom sredstava i korupcijom.

Zvaničnici pod predsjednikom Vladimirom Putinom više puta su obećavali da će preokrenuti pad ruskih svemirskih programa, iako ozbiljni problemi i dalje ostaju, prema zvaničnicima i svemirskim analitičarima.

ŽIVOT U SVEMIRU

Kononenko je rekao da je redovno vježbao kako bi se suprotstavio fizičkim efektima "podmukle" bestežinske težine, ali da je tek po povratku na zemlju došla spoznaja koliko je života propustio.

"Ne osjećam se uskraćenim ili izolovanim," rekao je.

"Tek po povratku kući dolazi spoznaja da stotinama dana u mom odsustvu djeca odrastaju bez tate."

Rekao je da kosmonauti sada mogu koristiti video pozive i razmjenu poruka kako bi ostali u kontaktu s rođacima, ali je priprema za svaki novi svemirski let postala teža zbog tehnološkog napretka.

"Profesija kosmonauta postaje sve komplikovanija. Sistemi i eksperimenti su sve komplikovaniji. Ponavljam, priprema nije postala lakša", rekao je on.

Kononenko je kao dijete sanjao o odlasku u svemir i upisao se u inženjerski institut, prije nego što je prošao obuku kosmonauta. Njegov prvi let u svemir bio je 2008.

Njegovo trenutno putovanje na ISS lansirano je prošle godine na Sojuzu MS-24.

ISS je jedan od rijetkih međunarodnih projekata na kojem Sjedinjene Države i Rusija još uvijek blisko sarađuju. U decembru je Roskosmos saopštio da je program unakrsnih letova sa NASA-om do ISS-a produžen do 2025. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG