Linkovi

Košarkaško igralište na pozornici Broadwaya?


Poster za kazališni komad Magic/Bird
Poster za kazališni komad Magic/Bird

Na kazališnu je scenu na njujorškom Broadwayu ovaj tjedan postavljen komad “Magic/Bird”, o dvojici ponajboljih košarkaša u NBA ligi – Larryju Birdu i Magicu Johnsonu. U ulogama dvojice slavnih sportaša dvojica su mladih, i vrlo visokih, glumaca

Jednim trenutkom iz sportske arene, iz 1979. godine, kad je Earwin Magic Johnson odveo Spartans do naslova NCAA prvaka, porazivši u finalu Indiana State Larryja Birda, započinje sportska drama o žestokom rivalstvu između te dvojice košarkaških hall-of-famera, klupskom rivalstvu, također, između Magicovih Lakersa i Birdovih Boston Celticsa, rivalstvu koje je vremenom preraslo u duboko prijateljstvo između dvojice legendarnih sportaša.

Pročitavši skript Erica Simonsona, Magic Johnson i Larry Bird dali su zeleno svijetlo.

“Imao sam priliku prisustvovati i čitanju uživo, s glumcima, na pozornici, i bio sam duboko impresioniran,” kaže Magic Johnson.

Magic i Bird dvojica su od najboljih košarkaša u NBA ligi svih vremena. Magic je bio zvijezda Los Angeles Lakersa, Bird – Boston Celticsa.

Predstava publiku vraća u njihove mlade dane, dane koledža, i vodi do 1992. godine, do Olipmijskih igara. Problemi s leđima okončali su karijeru Larryja Birda, a dijagnoza da je zaražen virusom AIDS-a primorala je Magica Johnsona da se povuče iz aktivnog igranja.

Na kazališnim daskama, Johnsona igra Kevin Daniels.

“Bez obzira volite li košarku ili ne, svatko se može poistovjetiti s ambicijom da bude najbolji u onome što radi i onda to postigne i shvati – da s istom ambicijom živi i netko drugi.”

Tug Coker igra Larryja Birda. I on sâm igrao je košarku tijekom koledža. Još kao dijete, navijao je za Boston Celtics i posebno volio Larryja Birda.

“Volio bih,” kaže Coker, “da sam imao malo više od one Birdove mentalne čvrstoće i snage i predanosti i posvete. Možda sam mogao biti malo bolji igrač. Ali on je naprosto fantastičan!

Predstava o Magicu i Birdu priča je o vatrenom rivalstvu koje je vladalo između te dvojice. No za jednog slučajnog susreta izvan terena u obojici se rodilo duboko poštovanje za onog drugoga.

Iako su na terenu nastavili u istom oštrom, natjecateljskom duhu, njihovo je prijateljstvo raslo. Danas, istinski mare jedan za drugoga.

Život je puno više od košarke i pobjeda, kaže Thomas Kail, mladi, ali iskusni brodvejski redatelj. “Ono što nas zanima, to je što se događa kad je utakmica završena. Kad je karijera gotova. Kako ti uzvišeni sportaši žive opet među nama.”

Mnogi koji su prisustvovali pretpremijernom prikazivanju bili su dirnuti onime što su vidjeli.

“Sama dinamika njihova odnosa – kako su počeli mrziti jedan drugoga i kako su onda počeli voljeti jedan drugoga, diviti se jedan drugome... puno je tu emocionalnih momenata,” riječi su jednog gledatelja. Reakcija drugoga: “Ta dvojica i njihov odnos, to je ono što me je duboko dirnulo.”

Producenti kažu – pronalaženje dvojice glumaca, viših od dva metra, koji mogu ne samo glumiti nego znaju i driblati loptu, nije bilo nimalo lako.

XS
SM
MD
LG