Linkovi

Korupcija u obrazovanju: Uhapšen profesor u Tuzli


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U korupciju u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli umiješan profesor i vanredni polaznici škole.

Federalna uprava policije je danas uhapsila profesora zbog sumnje da je primao novac od vanrednih polaznika kako bi im omogućio da nezakonito dođu do diplome.

Identitet profesora nije saopćen, već inicijali Z.S. (62).

Prema istrazi koju vodi tuzlansko tužilaštvo, profesor, koji je ujedno član komisije za obrazovanje odraslih, tražio je i uzeo novac od deset polaznika kako bi oni bez polaganja ispita pred ispitnim komisijama stekli zvanja rudarskog ili geološkog tehničara.

Profesor je novac uzimao od juna 2017. do juna 2018., navodi se u saopćenju tuzlanskog tužilaštva.

Četiri vanredna polaznika, kako navode u Tužilaštvu, odbili su dati novac koji je tražio uhapšeni profesor.

„Istraga u ovom predmetu se nastavlja i u cilju utvrđivanja eventualne umiješanosti i drugih osoba u ovim i drugim sličnim nezakonitim radnjama”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Da nije baš teško doći do diplome na neregularan način pokazalo je i nedavno istraživanje magazina Žurnal, čija je novinarka, preko posrednika, za 17 dana u rukama imala diplomu Medicinske tehničke škole u Sanskom Mostu.

Ovih dana, i Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo još jednom je zatražio od resornog kantonalnog ministarstva reviziju diploma. Predsjednik Sindikata tvrdi da postoji određeni broj ljudi čije bi diplome morale biti provjerene.

I u Hrvatskoj je jučer najavljen postupak provjere oko 90.000 diploma zaposlenih u obrazovanju nakon što je otkriven slučaj jedne žene koja se u Ministarstvo obrazovanja zaposlila na osnovu lažne diplome.

XS
SM
MD
LG