Linkovi

Nataša Srdoč: Korupcija opstaje zbog političkih pritisaka na sudstvo


Nataša Srdoč, predsjednica stranke Hrvatska 21. stoljeća
Nataša Srdoč, predsjednica stranke Hrvatska 21. stoljeća

Nataša Srdoč: "...nastoji se pokazati međunarodnoj javnosti da se Hrvatska odlučila obračunati s političkom korupcijom. Međutim, primjećujemo slučajeve osoba u vladi koje i dalje žive u sukobu interesa, iako je zakon donesen o tome kako će se sukob interesa sprečavati."

Hrvatska 21. stoljeća nova je politička stranka u Hrvatskoj, osnovana u srpnju ove godine. Predsjednica stranke Nataša Srdoč ovaj je tjedan boravila u Washingtonu.

ŽC: Tjedan sastanaka je za vama. S kim ste se u Washingtonu sastali i koje su teme dominirale?

NS: U Washingtonu smo se sastali sa senatorom Jeffom Sessionsom (Republikanac iz Alabame), koji je bio u posjetu Hrvatskoj u lipnju ove godine, kad je posjetio organizaciju Adriatic institut za javnu politiku, čiji sam ja predsjednik, i dao je podršku osnivanju nove stranke, Hrvatska 21. stoljeća. Senator Sessions je upoznat s jako rasprostranjenom političkom korupcijom u Hrvatskoj, koju je vrlo teško iskorijeniti s dosadašnjim političkim pritiskom na sudstvo. U tom dijelu mi tražimo tužitelje i suce posjetitelje iz drugih zemalja s vrlo strogom i snažnom tradicijom vladavine prava, koji bi pomogli poštenim i stručnim sucima u Hrvatskoj, kako bi se obračunali s političkom korupcijom u zemlji, i kako bi, zapravo, dobili mlade studente prava da uđu u profesiju kao u jedan častan poziv.

Jučer smo se sreli sa senatorom Sessionsom ovdje u Washingtonu i s njim smo također razgovarali o tome da postoji 550 tisuća ilegalnih glasova još od 2007. godine – u parlamentarnim izborima se vidjelo da je glasalo puno više ljudi od onih koji su bili na biračkim spiskovima. Radi se djelomično o ljudima koji nisu više živi, a s druge strane o nekima koji su glasovali dva puta. Mi moramo tu praksu prekinuti, ona se ponavlja već u dva uzastopna parlamentarna izbora, i ove godine bilo bi krajnje vrijeme da izbori budu pošteni i da svaki glas vrijedi kao jedan. U tom smislu tražimo promatrače, a isto tako i da se ostvari pritisak kako bi se birački spiskovi uskladili sa stvarnošću.

ŽC: Spomenuli ste korupciju. Što ste rekli vašim sugovornicima i koliko ste vi zadovoljni tempom procesuiranja tih slučajeva?

Nataša Srdoč: Kad gledate način na koji se borba protiv političke korupcije sada vodi u Hrvatskoj, vidite da je to čista kozmetika. U biti, nastoji se pokazati međunarodnoj javnosti da se Hrvatska odlučila obračunati s političkom korupcijom. Međutim, primjećujemo slučajeve osoba u vladi koje i dalje žive u sukobu interesa, iako je zakon donesen o tome kako će se sukob interesa sprečavati. Vidimo kako u vladi još uvijek sjedi ministar koji je kao gradonačelnik grada Zadra oduzeo zemlju nekih 58 vlasnika, jer su se njihova prebivališta proglasila nepoznatim. I tako je, u stvari, zajedno s političkim pritiskom na suca, to dospjelo zapravo u ruke poduzetnika.

Takve stvari - gdje se ne poštuju vlasnička prava, ne poštuje se vladavina prava, ne poštuju se zakoni, i pojedinci koriste svoju poziciju za vlastito bogaćenje – više se ne mogu tolerirati. Znači ovo je do sada bila samo kozmetika – prikazivanje da se nešto radi, ali ne radi se konzistentno i principijelno – jer da se ide principijelno, mnogi od sadašnjih državnih dužnosnika već bi završili u zatvoru.

ŽC: Koliko su vaši sugovornici na Capitol Hillu pokazali spremnosti da se više angažiraju na tom planu u Hrvatskoj?

NS: Oni su svjesni situacije gdje je ovakva rasprostranjena politička korupcija plodno tlo za organizirani kriminal. Zato mi govorimo o Balkanskoj ruti, jer se i dalje krijumčari i droga i cigarete i druge stvari. Isto tako, postoji human trafficking - trgovanje ljudima, koje prolazi kroz Balkansku rutu. Taj se problem svodi na to da nemate sudove, da nemate policiju, da nemate institucije koje to suzbijaju na pravi način, a puno puta se zapravo za to tereti politička korupcija.

Prošle smo godine u Hrvatskoj svjedočili uhićenju šefa carine koji je, izgleda, godinama bio na poziciji na kojoj nije smio biti. Ako je on osuđen zbog političke korupcije, koliko je pošiljaka, koliko je krijumčarenja prošlo kroz naše granice uz takve ljude? Dakle, u tom smislu svijet je zabrinut, jer je Hrvatska na putu Balkanske rute i ne može se tolerirati politička korupcija, posebno ne jer je Hrvatska članica NATO-a, jer se – po charteru NATO-a – smatra da je svaka članica zemlja vladavine prava. To Hrvatska još nije. To moramo prije svega riješiti.

ŽC: Zastupniku Željku Jovanoviću oduzet je imunitet zbog vrijeđanja vladajuće stranke. Kako to komentirate?

NS: Ja mislim da je to apsurdno i nedopustivo u današnje vrijeme, da je time parlamentarna većina koja je oduzela imunitet gospodinu Jovanoviću zapravo pokazala kako nemaju osnove poznavanja demokracije i slobode govora. To je krajnji napad na slobodu govora i to ne možemo tolerirati. To vas vodi u atoritarne režime, kao što su nedavni Saddamovi ili Gadafijevi. To si Hrvatska jednostavno ne može dopustiti u današnje vrijeme.

XS
SM
MD
LG