Linkovi

Koruptivni slučajevi: Malo presuda, a još manje zatvorskih kazni


Adis Arapović: Uglavnom se izriču uslovne kazne
Adis Arapović: Uglavnom se izriču uslovne kazne

Od ukupnog broja osuđujućih presuda koje su sudovi u Bosni i Hercegovini (BiH) izrekli u prvoj polovini ove godine, dva posto se odnosi na koruptivna djela, pokazuje analiza Centra civilnih inicijativa (CCI).

Adis Arapović, projekt menažder CCI, kazao je da je u tom periodu izrečeno je oko 7.000 osuđujućih presuda, a 120 obuhvataju koruptivna djela. Govoreći o sankcijama koje se odnose na korupciju, on navodi da preovladavaju uslovne zatvorske kazne.

„A unutar toga, samo 36 slučajeva sa zatvorskom kaznom“, rekao je Arapović na konferenciji novinare.

Analiza CCI-a pokazuje da je broj presuda za korupciju jednak broju podignutih optužnica. Analiza je nastala na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Arapović podsjeća da su brojke identične onim iz ranijih godina.

BiH loše stoji i na indeksu percepcije korupcije koju je sačinio Transparency international BiH za prošlu godinu. Podaci pokazuju da je BiH, uz Albaniju i Kosovo, najlošija zemlja u regionu.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) je saopćila kako počinje pratiti suđenja za korupciju i na taj način identificirati probleme i pružiti pomoć pravosudnim institucijama.

Na konferenciji je istaknuto da će poseban fokus biti na predmetima političke korupcije. Ovaj projekat OSCE je pokrenuo uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG