Linkovi

Koruptivni slučajevi: Malo presuda, a još manje zatvorskih kazni


Adis Arapović: Uglavnom se izriču uslovne kazne
Adis Arapović: Uglavnom se izriču uslovne kazne

Od ukupnog broja osuđujućih presuda koje su sudovi u Bosni i Hercegovini (BiH) izrekli u prvoj polovini ove godine, dva posto se odnosi na koruptivna djela, pokazuje analiza Centra civilnih inicijativa (CCI).

Adis Arapović, projekt menažder CCI, kazao je da je u tom periodu izrečeno je oko 7.000 osuđujućih presuda, a 120 obuhvataju koruptivna djela. Govoreći o sankcijama koje se odnose na korupciju, on navodi da preovladavaju uslovne zatvorske kazne.

„A unutar toga, samo 36 slučajeva sa zatvorskom kaznom“, rekao je Arapović na konferenciji novinare.

Analiza CCI-a pokazuje da je broj presuda za korupciju jednak broju podignutih optužnica. Analiza je nastala na osnovu podataka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Arapović podsjeća da su brojke identične onim iz ranijih godina.

BiH loše stoji i na indeksu percepcije korupcije koju je sačinio Transparency international BiH za prošlu godinu. Podaci pokazuju da je BiH, uz Albaniju i Kosovo, najlošija zemlja u regionu.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) je saopćila kako počinje pratiti suđenja za korupciju i na taj način identificirati probleme i pružiti pomoć pravosudnim institucijama.

Na konferenciji je istaknuto da će poseban fokus biti na predmetima političke korupcije. Ovaj projekat OSCE je pokrenuo uz podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG