Linkovi

Fauči: Situacija u SAD je ozbiljna, odmah nešto preduzeti


Pacijent obolio od COVID 19 u bolnici u Hjustonu, Teksasu
Pacijent obolio od COVID 19 u bolnici u Hjustonu, Teksasu

Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauči izjavio je da aktuelna situacija sa virusom COVID19  "nije dobra i da je ozbiljna", te da se nešto odmah mora preduzeti. 

Fauči je rekao da su SAD i dalje "duboko u prvom talasu pandemije" i da broj oboljelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano, prenosi Reuters.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gdje se broj oboljelih povećao poslije otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj oboljelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.

"Mi nikada nismo dovoljno spustili broj oboljelih i sada on ponovo raste. Situacije je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti", kazao je Fauči.

Broj oboljelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego prije mjesec dana.

U 40 od 50 američkih saveznih država broj oboljelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju.

Tri velika američka medicinska udruženja - Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica - apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.

Udruženja su pandemiju nazvala "najgorom krizom javnog zdravlja posljednjih decenija" i ocijenila da se prije vremena odustalo od preventivnih mjera.

Šef Trumpovog kabineta Mark Medouz kazao je za Fox News da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mjere preduzeti.

"Nošenje maski zavisi od mjesta do mjesta, ali ne postoji naređenje na nivou cijele zemlje", rekao je Medouz.

Na Floridi, jednoj od država gde se proteklih dana bilježilo i do 10 hiljada oboljelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo naređeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničnog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više oboljelih, naredio je svima starijim od 9 godina da nose maske u zatvorenim prostorima.

U SAD je od posljedica COVID 19 umrlo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je skoro 3 miliona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG