Linkovi

Britanski stručnjaci: Moguće da vakcinacija ne može spriječiti prenos delta soja Kovida


Pojašnjeno je da je od potvrđenih slučajeva delta soja građana prebačenih na bolničko liječenje, od 19. jula, njih 55,1% bilo nevakcinisano, dok je 34,9% primilo dvije doze vakcine protiv koroanvirusa. (Foto: Thomson Reuters)
Pojašnjeno je da je od potvrđenih slučajeva delta soja građana prebačenih na bolničko liječenje, od 19. jula, njih 55,1% bilo nevakcinisano, dok je 34,9% primilo dvije doze vakcine protiv koroanvirusa. (Foto: Thomson Reuters)

Prema preliminarnim pokazateljima osobe vakcinisane protiv COVID19 mogli bi u podjednakom smislu biti prenosioci delta varijante koronavirusa kao i građani koji nisu imunizovani, saopštili su stručnjaci Javnog zdravstva Engleske, agencije pri Sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

"Početni nalazi ukazuju na to da nivoi virusa kod vakcinisanih ljudi zaraženih delta varijantom mogu biti slični kod nevakcinisanih građana. To može imati posljedica po stepen zaraze građana bilo oni vakcinisani ili ne. Međutim, riječ je o ranoj analizi i potrebne su dodatne studije da bi se potvrdilo da li je to slučaj“, navodi se u saopštenju agencije pri britanskom Ministarstvu zdravlja, javlja agencija Reuters.

Takođe, pojašnjeno je da je od potvrđenih slučajeva delta soja građana prebačenih na bolničko liječenje, od 19. jula, njih 55,1% bilo nevakcinisano, dok je 34,9% primilo dvije doze vakcine protiv koroanvirusa.

Ti nalazi usaglašeni su sa zaključcima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su protekle sedmice ukazali na zabrinutost da bi vakcinisani građani oboljeli od delta soja tu varijantu virusa mogli lakše prenijeti.

Izrazito zarazan delta soj postao je dominantni tip koronavirusa na globalnom nivou – produžavajući pandemiju u kojoj je na globalnom nivou stradalo 4,4 miliona ljudi.

Pokazalo se da vakcine pružaju dobru zaštitu od težeg oboljevanja i smrti od delta varijante, pogotovo kod osoba koje su primile dvije doze, ali ima manje podataka da li ih imunizovani građani mogu prenijeti na druge ljude.

Uz to, stručnjaci javnog zdravstva Engleske ukazali su da druga varijanta, poznatija kao B.1.621 (prvi put otkrivena u Kolumbiji), izbjegava imunološki odgovor na vakcine protiv koronavirusa.

Taj soj je trenutno pod istragom ali nije proglašen kao zabrinjavajući – što bi značilo da zahtijeva neku vrstu reakciju nadležnih.

"Postoje preliminarni laboratorijski dokazi koji ukazuju na to da vakcinacija ili prethodno obolijevanje mogu biti manje efikasni u sprječavanju dobijanja varijante B.1.621. Međutim, ti podaci su veoma ograničeni i potrebno je više istraživanja. Nema dokaza koji ukazuju na to da je prenosiviji od delta soja koroanvirusa", navodi se u saopštenju i dodaje da je u Engleskoj bilo 37 potvrđenih slučajeva te varijante virusa.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins od koronavirusa je u svijetu obolelo skoro 202 miliona ljiudi. Prema istom izvoru najmanje jednu dozu vakcine primilo je više od četiri milijarde ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG