Linkovi

Trump naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene uprkos virusu


Fabrika za preradu mesa "Tajsons" u Ajovi
Fabrika za preradu mesa "Tajsons" u Ajovi

Predsjednik Donald Trump uredbom je naredio fabrikama za preradu mesa da ostanu otvorene, bez obzira na strah od širenja koronavirusa i potencijalni uticaj na zalihe hrane u Americi.

Trumpovom uredbom se te fabrike klasifikuju kao ključna infrastruktura i stavljaju se u tu kategoriju kako ne bi došlo do nestašice mesa, iako se radnici u tim fabrikama razboljevaju, piše AP.

Virus je već naveo dvije najveće fabrike u Americi, u Ajovi i Južnoj Dakoti, da se zatvore ili uspore proizvodnju

Sindikat zaposlenih u fabrikama hrane, koji predstavlja 1,3 miliona radnika, saopštio je da do sada od virusa preminulo 20 radnika, a da je 6500 oboljelo, a da su zaraženi jer su na poslu bili u kontaktu sa oboljelima.

Zvaničnik Bijele kuće kaže da je administracija pokušala da spriječi scenario u kojem većina fabrika mora da se zatvori, čime bi se dostupnost mesa u supermarketima smanjila i do 80 odsto.

Zato, kaže neimenovani sagovornik agencije AP, u Bijeloj kući pokušava da se postigne dogovor o mjerama zaštite za radnike u fabrikama - koje podrazumijevaju da oni starijih od 65 godina i hronični bolesnici ostanu kod kuće.

Predsjednik Međunarodnog udruženja radnika Mark Perone kaže da mora više da se radi na zaštiti zaposlenih.

"Jednostavno rečeno, ne možemo da imamo isporuke hrane ako naši radnici nisu bezbjedni. Pozivamo kompanije da im obezbijede zaštitnu opremu, da ih testiraju na dnevnom nivou i stvore uslove da se održava fizička distanca",

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG