Linkovi

Korona virus ponovo u Wuhanu, testiranje cijele populacije


FILE PHOTO: WHO team visits Wuhan Institute of Virology

Vlasti kineskog grada Wuhana (Vuhan) rekle su da će testirati cijelu populaciju na korona virus nakon što su se prvi put, poslije više od godinu dana, pojavili novi lokalni slučajevi infekcije.

Grad od 11 miliona stanovnika "pokrenut će sveobuhvatno testiranje nukleinskih kiselina na svim stanovnicima", rekao je visoki zvaničnik Wuhana Li Tao, prenosi Reuters.

Vlasti su 2. augusta objavile da je među radnicima migrantima u gradu registrirano sedam novih slučajeva infekcije u lokalnoj transmisiji, i to nakon više od godinu dana bez domaćih slučajeva nakon što je početkom 2020. epidemija zaustavljena karantinom bez presedana.

Posljednjih dana Kina je stanovnike čitavih gradova zatvorila u njihove domove, prekinula domaće transportne veze i uvela masovna testiranja dok se bori sa najvećom epidemijom korona virusa u posljednjih nekoliko mjeseci.

U Kini je 3. augusta registriran 61 novi slučaj infekcije korona virusom dok se delta soj ubrzano širi gradovima nakon prvobitne infekcije među čistačima na aerodromu u gradu Nanjing (Nanđing). Ovo žarište izazvalo je lanac infekcije koji se proširio po cijeloj zemlji.

U Pekingu su testirani milioni građana, dijelovi grada su blokirani, a svi bliski kontakti zaraženih su u karantinu.

XS
SM
MD
LG