Linkovi

Najstarija osoba u Evropi preživjela koronavirus pred 117. rođendan


Sestra Andre tokom intervjua za francusku televiziju BFM
Sestra Andre tokom intervjua za francusku televiziju BFM

Najstarija osoba u Evropi, francuska časna sestra Andre, preživjela je COVID-19 pred svoj 117. rođendan ove nedjelje, saopštili su njeni negovatelji. 

Lucile Randon​, čije je crkveno ime sestra Andre, bila je pozitivna na testu na koronavirus 16. januara. Smještena je u dom za njegu starih u Toulonu i bila je izolovana od ostalih, ali nije imala simptome.

Upitana da li se plaši koronavirusa, ona je za francusku televiziju BFM rekla da se "nije plašila, jer se ne plaši smrti", te da je "sretna što je tu, li da bi voljela da je negdje drugdje i da se pridruži svom bratu, babi i dedi".

David Tavella iz staračkog doma kaže da se sestra Andre osjeća dobro: "Smatramo je izliječenom. Smirena je i raduje se proslavi 117. rođendana u četvrtak."

Sestra Andre, koja je slijepa, proslaviće rođendan sa manjom grupom ljudi nego inače, zbog infekcije koronavirusa.

"Imala je mnogo sreće", kaže Tavella.

Sestra Andre je rođenda 11. februara 1904. i druga je najstarija osoba na svijetu, poslije Japanca Kana Tanake koji je 2. januara napunio 118 godina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG