Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala još jednu raketu, najvjerovatnije balističku


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un gestikulira dok posmatra probno lansiranje nove vrste taktičkog vođenog oružja, na neodređenoj lokaciji, na fotografiji koju je 16. aprila 2022. objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA.
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un gestikulira dok posmatra probno lansiranje nove vrste taktičkog vođenog oružja, na neodređenoj lokaciji, na fotografiji koju je 16. aprila 2022. objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Sjeverna Koreja u srijedu je lansirala balističku raketu, izvijestili su Japan i Južna Koreja, što je posljednji u nizu testova koji su uznemirili susjede Sjeverne Koreje i izazvali čvrstu osudu Sjedinjenih Država.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu iz oblasti Sunan u blizini Pjongjanga. To je lokacija glavnog međunarodnog aerodroma Sjeverne Koreje, sa koje je izvršeno nekoliko nedavnih lansiranja.

Projektil je letio oko 470 kilometara, dostigavši maksimalnu visinu od oko 780 kilometara, navodi se u saopštenju Zajedničkog načelnika štabova Južne Koreje. Japan je iznio slične brojeve.

Ti brojevi sugerišu da to nije bilo lansiranje na daljinu. Dodatni detalji za sada nisu dostupni. Sjeverna Koreja obično ne najavljuje svoja lansiranja i u medijima ih ne pominje do narednog dana.

Ova proba dogodila se nekoliko dana prije nego što novi predsjednik Južne Koreje treba da stupi na dužnost. Yoon Suk-yeol, konzervativni bivši glavni tužilac, obećao je oštriji pristup Pjongjangu.

Južnokorejska vojska je u svom saopštenju lansiranje nazvala "ozbiljnom prijetnjom po mir i stabilnost međunarodne zajednice, kao i Korejskog poluostrva".

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da lansiranje "apsolutno ne može biti opravdano", prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

Sjeverna Koreja je ove godine pojačala testiranja raketa, postigavši značajan napredak na listi želja za razvoj oružja koju je 2021. izložio lider Kim Jong Un.

Sjeverna Koreja je u martu lansirala svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu od 2017. Ona je upozorila da bi uskoro mogla da lansira satelit u svemir. Južna Koreja i zvaničnici SAD upozoravaju da bi Sjever uskoro mogao da izvede sedmu nuklearnu probu.

Iako su Sjedinjene Države i njihovi saveznici osudili testove, Kina i Rusija - dvije od najvećih podržavalaca Sjeverne Koreje - uglavnom su "gledale na drugu stranu". Umjesto toga, Kina i Rusija su izvršile pritisak na Sjedinjene Države da učine više na obnavljanju nuklearnih pregovora koji nisu vođeni od 2019. godine.

Sjedinjene Države su više puta ponavljale da su spremne da ponovo uđu u pregovore bez preduslova, ali je Sjever ili odbio ili ignorisao te pozive.

Umjesto toga, Sjeverna Koreja je eskalirala svoje pretnje. Kim je prošle nedelje rekao da bi Sjeverna Koreja trebalo da razvije "ogromanu vojnu snagu koju nijedna sila na svetu ne može da izazove".

Takođe je upozorio da bi mogao "preventivno" da upotrebi svoje nuklearno oružje za suprotstavljanje neprijateljskim snagama, ako bude potrebno.

XS
SM
MD
LG