Linkovi

Vojne vježbe u vrijeme napetosti izmedju dvije Koreje


Južnokorejski vojnici u centru za kompjutersko simuliranje
Južnokorejski vojnici u centru za kompjutersko simuliranje
Južno korejski i američki vojnici su nastavili zajednički trening u vrijeme kada sve više rastu napetosti sa Sjevernom Korejom. Američki instruktor u ovim vježbama Elton Roberts kaže da ono što vojnici uče putem simulirane borbe u video igri, može biti upotrijebljeno bilo gdje u svijetu:

Iako simulacija korejske bitke ima misiju koja seže mnogo dalje od korejskog poluotoka, prioritetna podrška je za ovo područje, i za snage kojima je zadatak braniti Republiku Koreju.

Danas je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane izjavio da se drži oko na Sjevernoj Koreji:

Uvijek budno pratimo moguće provokacije od strane Sjeverne Koreje, provokacije raznih vrsta i spremni smo odgovoriti na njih.Medjutim, regionalne provokacije se razlikuju od pravog rata. Trebalo bi im dosta vremena da se pripreme za pravi rat.

Jučer su sjeverno korejski mediji saopćili da je lider te zemlje Kim Jong Un osobno nadgledao vježbu s upotrebom žive artiljerije u blizini osjetljivog graničnog područja.

Sjeverna Koreja je zaprijetila nuklearnim ratom protiv Sjedinjenih Država i izrekla niz prijetnji protiv južnog susjeda, nakon što su Ujedinjeni Narodi nametnuli nove sankcije zbog najnovijeg nuklearnog testa Pjong Janga.
XS
SM
MD
LG