Linkovi

BiH: U Konzumu i drugim firmama Agrokora bez posla ostalo 40 radnika


Jedna od prodavnica Konzuma u Sarajevu
Jedna od prodavnica Konzuma u Sarajevu

Odnos Konzuma i dobavljača je izuzetno težak, ocijenjeno je na današnjem sastanku u Vladi Federacije Bosne Hercegovine (FBiH) kojem su prisustvovali Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i bosanskohercegovačke kompanije.

U proteklih mjesec i po u Konzumu, Ledu i drugim kompanijama Agrokora u BiH sa 40 radnika je raskinut radni odnos. Konzum trenutno dobavljačima iz FBiH duguje oko 130 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Ove podatke danas je objelodanio ministar Zukić nakon sastanka. Sastanak je održan kako bi se poboljšao narušeni odnos između dobavljača i Konzuma, kao i da se pokuša iznaći rješenje da taj trgovački lanac nastavi sa normalnim poslovanjem.

Novi sastanci

Dogovoreno je da se predstavnici Vlade FBiH u ovoj sedmici sastanu sa rukovodstvom Konzuma, a naredne sedmice svi, uključujući dobavljače, kako bi se pronašao dogovor.

Dobavljači zahtijevaju da Konzum pokuša obezbijediti ranija dugovanja, a da će oni zauzvrat nastaviti sa normalnom isporukom robe u prodavnice Konzuma. Pojedini dobavljači prekidali da dostavom robe, a neki to čine i danas.

„Situacija je dosta teška, jer nije dosta pokazatelja koji su vezani za poslovanje i to uzajamno povjerenje koje je narušeno silinom ovih informacija koje se dešavaju ovih dana. Tako da se naš pokušaj sastojao u tome da pokušamo približiti sve ono što se dešava i da pokušamo, koliko je moguće, da obezbijedimo normalno poslovanje Konzuma, a samim tim i stvaranje pretpostavki za sanaciju ove krize”, kaže ministar Zukić.

Kada je riječ o radnicima Konzuma i drugih Agrokorovih firmi, ministar kaže da je od direktora Porezne uprave dobio podatke da je unazad 50 dana sa 40 ljudi raskinut radni odnos.

„Iz Konzuma i Leda je 28 i iz ostale tri firme je ukupno 12 ljudi”, naveo je on.

Mersiha Beširović iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH kaže da je očuvanje radnih mjesta, kako u firmama Agrokora, tako i kod dobavljača glavni cilj.

„Svaki drugi scenario je ravan katastrofi. Ja se nadam da do njega neće doći”, rekla je ona.

Stav dobavljača

Milkos je jedna od kompanija prema kojoj Konzum ima dugovanja.

„Mogu reći da nisu dramatična i da nas kao kompaniju ne dovode u opasnost ukoliko nastavimo raditi po dosadašnjim principima. Ukoliko ne nastavimo, svakako nećemo dozvoliti da dođemo u poziciju da budemo u opasnosti”, kazao je Adin Fakić, direktor Milkosa, nakon sastanka u Vladi FBiH.

Prema njegovim riječima, stav dobavljača je da Konzum treba sačuvati i da je to moguće samo u dobrom odnosu sa dobavljačima.

U slučaju lošeg razvoja situacije, posljedice bi osjetili i oni od kojih velike kompanije otkupljuju mlijeko.

„Mi ne pokušavamo da razmišljamo o takvom scenariju, jer bi taj scenario značio, ne samo u slučaju mljekare Milkos, to je potvrdila i kolegica iz Megglea, vjerovatno je tako i drugim mljekarama, to bi značilo automatski preko noći otkazivanje mlijeka hiljadama kooperanata”, kaže Fakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG