Linkovi

Konzervativni aktivisti guraju Republikansku stranku u desno


Tea-party prosvjed u Washingtonu
Tea-party prosvjed u Washingtonu

Kod republikanaca je zamjetna podjela na konzervativnu i umjereniju struju, što bi moglo ugroziti njihove izborne šanse na biralištima u studenome

Na izborima za Kongres ove jeseni oporbena Republikanska stranka ima dobre šanse da osvoji većinu u barem jednom od domova saveznog zakonodavnog tijela. Kod republikanaca je zamjetna podjela na konzervativnu i umjereniju struju, što bi moglo ugroziti njihove izborne šanse.

Najuočljiviji primjer za to je izborna utrka za Senat među republikancima na Floridi. Tamošnji guverner Charlie Crist je prije dvije godine bio toliko popularan da su ga spominjali kao mogućeg dopredsjedničkog kandidata. Danas je Charlie Crist neovisni kandidat za Senat jer je izašao iz Republikanske stranke. Razlog – njegova izborna baza smatra da nije dovoljno konzervativan. "Govorili su mi na početku da trebam biti nezavisan. Da se trebam izdići iznad stranačke politike i obraćati se izravno građanima".

Međutim, na stranačkim izborima, republikanski su aktivisti podržali Cristova konzervativnijeg suparnika. Politolog Ross Baker sa sveučilišta Rutgers kaže da je umjerenim kandidatima u obje stranke danas puno teže nego prije. "U obje stranke, najglasniji i najaktivniji su obično oni na krajnjoj točki političkog spektra. Kod demokrata – najaktivnije je ultra-liberalno krilo. Kod republikanaca, najaktivniji su ljudi najkonzervativnije orijentacije. Političare koji ne ispunjavaju njihove kriterije, oni ne smatraju 'pravim' demokratima odnosno republikancima. I zato snose posljedice".

Kako u Kongresu često završe najzagriženiji kandidati, politički je kompromis često nemoguć. Rezultat je blokada zakonodavnog procesa – kaže Stephen Wayne koji predaje na sveučilištu Georgetown. "Amerika je postala nacija ekstrema, barem kada govorimo o politici. U Kongresu imate s jedne strane liberale, a s druge konzervativce".

Protivnik guvernera Floride, umjerenog republikanca Charliea Crista, je izvjesni Marco Rubio kojeg podržava takozvani 'tea-party' pokret, odnosno čajanka. Riječ je o pokretu konzervativnih aktivista Republikanske stranke koji, naravno, kritiziraju predsjednika Obamu, koji je demokrat, ali i aktualno vodstvo svoje stranke, za koje misle da je odveć umjereno i sklono kompromisima. Situacija s Floride, kaže Stephen Wayne, mogla bi se ponoviti i na izborima u drugim saveznim državama. "Svjedoci smo toga da se Republikanska stranka odlučuje za ideološku čistoću, i nije joj toliko važno da se svidi široj javnosti. Važniji su joj vlastiti aktivisti".

Kratkoročno gledano, energija i organiziranost pokreta čajanke pomoći će republikancima da na izborima u studenom zabilježe pobjedu. No, dugoročno, ovaj bi pokret mogao i podijeliti Republikansku stranku na dva konkurentska krila.

XS
SM
MD
LG