Linkovi

Film o Josephu Konyju uzdrmao svjetsku zagovaračku zajednicu


Poster za "Invisible Children"
Poster za "Invisible Children"

Kampanja revolucionirala zagovorništvo

Objavljen na internetu prošli mjesec, dokumentarni film jedne američke neprofitne organizacije koji obznanjuje zločine zloglasnog vođe ugandske gerile uzdrmao je zagovaračku zajednicu svijeta, izazvao val međunarodne potpore.

Kao i mnoge druge kampanje za ljudska prava, tako je i video organizacije Nevidljiva djeca (Invisible Children) dobio podršku niza poznatih imena. Među njima je i ono Angeline Jolie, koja je glasno ustala protiv Josepha Konyja, lidera militantne skupine u Ugandi koja nosi ime Božja vojska otpora.

“Odvratno ljudsko biće, ali odzvonilo mu je i divno je vidjeti da su se i toliki mladi angažirali u kampanji protiv njega,” kazala je Angelina Jolie.

Zajednica poznatih i slavnih skupa s američkim srednješkolcima poslužila se društvenim medijima u promicanju projekta koji je za kratko vrijeme oborio rekorde u smislu pregleda na YouTubeu.

Vidjela ga je i Lori Handrahan, stručnjak za ljudska prava s American University u Washingtonu. Kampanja je, kaže ona, revolucionirala zagovorništvo. I drugi bi zagovornici ljudskih prava, dodaje, trebali izgraditi nove zajednice aktivista boljim i efektnijim korištenjem društvenih medija.

“Vjerujem," naglasila je ona, "da svi koji se desetljećima već profesionalno bave humanitarnim radom moraju početi prihvaćati taj element, shvatiti da je on tu i da tu ostaje.”

Cilj dokumentarca je privesti Konyja pravdi, izručiti ga Međunarodnom sudu za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva. Skupina kojom on predvodi počela je kao pobunjenička vojska, protiv vlade Ugande, ali desetljećima već ona u središnjoj Africi otima i ubija djecu, sakati ih, prodaje ih kao seksualno roblje.

Michael Poffenberger, iz Washingtona, koji godinama vodi kampanju protiv Božje vojske otpora, kaže da je video samo nagovještaj onoga što čine skupine kao što su Nevidljiva djeca i njegova vlastita organizacija Resolve.

“Znam da je iza tih nastojanja velika strategija, dizanje svijesti i usmjeravanje na poduzimanje konkretnih mjera koje će pomoći u zaštiti onih pod napadima Božje vojske otpora.”

Nevidljiva djeca i organizacija Resolve zajedno rade na izradi on-line programa koji će pratiti tekuće napade Konyjeve terorističke skupine, ali isto tako sadržavati informacije o njihovim prošlim zločinima. Dvije organizacije traže i veće sudjelovanje američke vlade, kako vojno tako i ekonomsko, u području koje ugrožava Božja vojska otpora.

Dokumentarni je film na društvenim medijima dobio i mnoštvo negativnih komentare, od onih koji kritiziraju zapadni stil pravde i pravosuđa do onih koji ukazuju na činjenicu da je Konyjeva Božja vojska otpora već poprilično desetkovana i istisnuta iz Ugande pa do mišljenja mnogih da bi američkim aktivistima bilo bolje da se koncentriraju na američke probleme.

XS
SM
MD
LG