Linkovi

Kontrola kvalitete u bolnicama - manje smrtnih slučajeva među pacijentima


Kontrola kvalitete u bolnicama - manje smrtnih slučajeva među pacijentima
Kontrola kvalitete u bolnicama - manje smrtnih slučajeva među pacijentima

Peter Pronovost: "Rekli smo: dobro, liječnik u svakodnevnom radu ne može prekontrolirati 90 stvari. Dakle, izaberimo iz tog popisa pet najvažnijih preporuka i osigurajmo da se one uvijek provjere."

Bolnice mogu biti vrlo opasna mjesta. Odlazimo u njih da bismo ozdravili, ali ponekad ljudi obole ili čak umru od zaraze koju dobiju u bolnici. Prema jednoj novoj studiji, jednostavna i jeftina primjena mjera kontrole kvalitete medicinske skrbi spašava živote.

Profesor Peter Pronovost, s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins, među prvima je zagovarao korištenje bolničkih lista provjere za smanjenje infekcija. On i njegovi kolege počeli su s popisom od oko 90 preporuka američkog Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. "Rekli smo: dobro, liječnik u svakodnevnom radu ne može prekontrolirati 90 stvari. Dakle, izaberimo iz tog popisa pet najvažnijih preporuka i osigurajmo da se one uvijek provjere."

Cilj je bio smanjiti broj infekcija vezanih uz centralni venski kateter, cjevčicu koja se drži duže vrijeme na pacijentovoj veni, kako bi mu lijekovi bili davani intravenozno bez potrebe da se svaki put iznova zabada igla u venu. No, centralni venski kateteri uobičajeno su mjesto gdje na bolničkim odjelima intenzivne njege dolazi do teške infekcije. Lista provjere uključuje jednostavne stvari poput pranja ruku i dezinfekcije kože prije postavljanja venskog katetera.

Ranije se već pokazalo da se time stopa inficiranja spušta na gotovo nulu. No, da li se snižena stopa infekcije prenosi i u sniženu stopu smrtnosti? Kako bi odgovorili na to pitanje, Pronovost i njegovi kolege usporedili su podatke o smrtnosti u bolnicama u saveznoj državi Michigan – gdje su korištene liste provjere - s onima u obližnjim državama gdje se one nisu koristile. "Ustanovili smo da je smrtnost među pacijentima u Michiganu bila smanjena za 10 posto u odnosu na 11 drugih susjednih saveznih država" - kaže Peter Pronovost.

Premda se poboljšanje kvalitete medicinske skrbi može postići već i uporabom jednostavne liste provjere, Pronovost naglašava da ono o čemu se stvarno radi je promjena načina rada medicinskog osoblja. Recimo, da liječnici slušaju i sestre, a ne samo obratno. "Velik dio našeg programa bila je promjena kulture rada, jer kad liječnici koriste liste provjere u 25 posto slučajeva oni zaborave jednu ili više stavaka na popisu. Dakle, tražili smo od sestara da surađuju s liječnicima: ako vide da se doktori ne pridržavaju liste, mogu ih natjerati da se vrate i poprave grešku" - kaže Peter Pronovost.

On dodaje da je program poboljšavanja kvalitete medicinske skrbi vrlo jeftin i posebno dobar za bolnice koje oskudijevaju u financiranju. Program je već proveden u Peruu, započet je u Pakistanu, a planira se i u Africi. I svugdje – daje rezultate.

Studija o smanjenju smrtnosti u bolnicama pomoću programa poboljšanja kvaliteta medicinske skrbi, temeljenog na listama provjere, objavljena je u časopisu British Medical Journal.

XS
SM
MD
LG