Linkovi

„Konstruktivan razgovor” danske premijerke i Trumpa


This combination of file photos created Aug. 20, 2019 shows Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen (L) and U.S. President Donald Trump.
This combination of file photos created Aug. 20, 2019 shows Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen (L) and U.S. President Donald Trump.

Danska premijerka Mette Frederiksen je imala "konstruktivan razgovor" sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o saradnji u bezbjednosti, javili su danski mediji.

"Lideri su, između ostalog, razgovarali (telefonom) o potrebi za daljim razvojem saradnje i rješavanjem izazova iz zajedničke bezbjednosne politike", javlja danska novinska agencija "Ricau".

Trump je izazvao šok u Danskoj otkazivanjem posjete Kopenhagenu nakon što je Frederiksenova odbila njegovu ponudu za kupovinu Grenlanda.

Danska premijerka vjeruje da ova nesuglasica neće uticati na odnose sa SAD-om, kao NATO saveznikom.

Rijetko naseljeni Grenland je najveće ostrvo na svijetu i ima četiri vremenske zone.

Bio je danska kolonija od 1775. do 1953. kada su vlasti u Kopenhagenu promijenile ustav po kome je Grenland dobio status provincije u njenom sastavu.

Potom je 1979. dobio visoku autonomiju, ali je Danska zadužena za njegovu odbrambenu i spoljnu politiku, te monetarna pitanja.

Danska daje 670 miliona dolara godišnje Grenlandu na ime subvencija, čija se ekonomija zasniva na ribarstvu i srodnim poslovima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG