Linkovi

Konstituisana skupština entiteta Republika Srpska. Dodik položio zakletvu


Narodna skupština RS - arhivska fotografija
Narodna skupština RS - arhivska fotografija

U Banjaluci je održana prva konstitutivna sjednica 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su novoizabrani poslanici položili zakleteve.

Za novog predsjednika entitetske skupštine izabran je Nedeljko Čubrilović poslanik DNS-a koji je i u prethodnom mandatu obavljao ovu funkciju.

Za Čubrilovića je glasao 51 poslanik, a 29 je bilo protiv. Čubrilovića je predložila grupa poslanika DNS-a dok je drugog kandidata, Duška Ivića, koji nije dobio podršku parlamenta, predložio klub poslanika ove partije.

On je u svom obraćanju poslanicima rekao da mu je čast što je dobio povjerenje poslanika da predsjedava najvišim zakonodavnim organom vlasti.

˝Kao predsjednik 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske i dalje ću se zalagati za očuvanje Republike Srpske u skladu sa Ustavom i medjunarodnim aktima kojima je utvrdjen državotvorni subjektivitet Republike Srpske, unutrašnja struktura BiH, položaj konstitutivnih naroda i sva druga prava gradjana˝.

Nakon izbora predsjednika entitetske skupštine zakletve su položili novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković.

Zakletvu na današnjoj sjednici položio je i srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji je poručio kako ide u Sarajevo da odradi posao˝ za Republiku Srpsku i da će njegov glas u Predsjedništvu biti jak, koliko i glas poslanika u NSRS.

˝Ne mislim da moj rad u Sarajevu može biti lišen saradnje sa institucijama Republike Srpke. Niti jedna moja odluka neće biti bez saglasnosti institucija Republike Srpske, i to je legitimno i jedino ispravno. Zakletvu i treba da položim ovdje, tamo gdje sam izabran, u srcu Republike Srpske˝, poručio je Dodik

Na današnjoj sjednici izabrana je i Komisija za izbor i imenovanja, a trebalo bi i da se u skladu sa predloženim dnevnim redom pokrene inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH iizbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke trebaju do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG